Pisică de mare sau monstru marin? Pescarii au capturat un peşte de apă dulce de 180 kg VIDEO

Pescari din Cambodgia au capturat pe Fluviul Mekong o pisică de mare gigantică, cu o lungime de patru metri şi cântărind 180 de kilograme.

11 mai 2022, 18:11
Pisică de mare sau monstru marin? Pescarii au capturat un peşte de apă dulce de 180 kg VIDEO

Pisica de mare de apă dulce, ameninţată de pescuitul excesiv, poluare şi pierderea habitatului, este o specie protejată. Peştele a fost eliberat înapoi în apă după ce a fost măsurat şi cântărit de oameni de ştiinţă în cadrul proiectului ”Wonders of the Mekong”, prezenţi la faţa locului.

Pisica de mare a fost capturat accidental săptămâna trecută în provincia Stung Treng (nord) în momentul când a înghiţit un peşte mai mic care muşcase cârligul pescarilor.

Mekong, cel mai lung fluviu din Asia (4.350 de kilometri), adăposteşte cea mai importantă biodiversitate acvatică din lume după Amazon, fiind habitatul a peste 1.000 de specii de peşte.

Printre acestea, se numără şi exemplare gigantice precum pisica de mare gigantică sau mreana gigantică, care poate ajunge la trei metri şi cântări până la 300 de kilograme. Fluviul, care atinge pe alocuri o adâncime de 80 de metri, ar putea adăposti varietăţi de dimensiuni şi mai mari, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Citeşte şi Nouă mari oraşe care ar putea fi acoperite de ape până în 2030. Experţii trag un semnal de alarmă pentru salvarea unor metropole ca Amsterdam sau New Orleans

Abundă în ”ecosisteme invizibile şi ascunse”, a precizat într-un comunicat Zeb Hogan, biolog american de la Universitatea din Nevada şi director al proiectului ”Wonders of Mekong”, finanţat de Statele Unite.

Vital pentru supravieţuirea a milioane de persoane din Asia de Sud-Est, Mékong şi fauna sa sunt ameninţate de zecile de baraje construite în China, Laos şi Cambodgia pe fluviu şi afluenţii săi. Poluarea este o altă sursă de îngrijorare.

Deşeuri plastice au fost reperate chiar şi în zonele cele mai adânci ale fluviului precum şi ”plase fantomă” pierdute sau abandonate de pescari, în care peştii se pot trezi prinşi în capcană.

Citeşte şi Peştele plin de toxine pe care românii îl cumpără în cantităţi mari. E cel mai nesănătos şi trăieşte în cele mai poluate ape!