Pisicile şi câinii fără pedigree vor putea fi sterlizaţi pe banii Primăriei Capitalei

Pisicile şi câinii care nu sunt de rasă, dar au stăpân, din Bucureşti, vor fi sterilizaţi, a decis miercuri Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Prin acest program, ASPA ar urma să încheie contracte pe un an cu veterinari din toate cele şase sectoare ale Bucureştiului, urmând ca aceştia să asigure gratuit cetăţenilor sterilizarea unui număr maxim de două animale de companie, fie câini, fie pisici, pentru fiecare posesor de animale din Capitală.

RomaniaTV.net
28 mart. 2018, 11:53
Pisicile şi câinii fără pedigree vor putea fi sterlizaţi pe banii Primăriei Capitalei

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 40 de voturi „pentru”, cinci voturi „împotrivă” şi trei abţineri.

„În privinţa abandonului de animale, acesta provine atât din iresponsabilitatea proprietarilor, cât şi din înmulţirea animalelor pe care le au în posesie, întrucât acestea nu sunt sterilizate, deşi obligativitate există. În pofida existenţei obligativităţii legale de a steriliza câinii, prea mulţi proprietari nu au făcut acest lucru, unul dintre motive fiind costul financiar, dar şi lipsa de comunicare şi informare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre iniţiat de consilierii generali PSD.

Astfel, ASPA va încheia un acord pe maximum un an, cu maximum şase ofertanţi (câte unul în fiecare sector), fiecare veterinar urmând să sterilizeze un număr de maximum 600 de câini şi pisici din Bucureşti, dar nu mai mult de 100 de câini şi 100 de pisici pe lună.

Costul castrării ar urma să fie acoperit de municipalitate, prin ASPA. Valoarea estimată a sterilizării câinilor este de 235 de lei pentru femelă, 190 de lei pentru mascul, iar în cazul pisicilor – 150 de lei pentru femelă şi 150 de lei pentru mascul, potrivit News.ro

Potrivit municipalităţii, prin program va fi subvenţionată sterilizarea a maximum două animale, câini şi/sau pisici) pentru fiecare posesor de animale de companie din Bucureşti, limita stabilită fiind de 3.600 de câini şi 3.600 de pisici, după principul primul venit, primul servit.

Consilierii generali PSD amintesc de proiectul de hotărâre privind Programul anual de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree, cu stăpân, propus anul trecut de USR şi aprobat în şedinţa de Consiliu. Ei spun că acest program a fost un eşec, pentru că a plecat de la premise eronate, astfel că niciun animal nu a fost sterilizat.

Iniţiatorii proiectului îşi propun să sterilizeze toţi câinii şi toate pisicile din Bucureşti.

„Dorinţa noastră este aceea de a avea un program realist, ancorat în realitatea Capitalei, care să aibă efecte reale, atât prin prima comunicării, cât şi a animalelor sterilizate/castrate. Programul propus va fi unul multianual, până la atingerea obiectivului de a steriliza întraga populaţie de câini şi pisici de pe raza municipiului Bucureşti”, mai scrie în expunerea de motive a proiectului.