Pistă de biciclete pe bani europeni într-un sat fără apă curentă şi canalizare, aflat la 50 km de Capitală. Dinescu: „Nici pe Calea Victoriei, în buricul Bucureştiului, nu există asemenea realizare”

Nu au apă curentă şi canalizare, dar au pistă de bicicletă construită din fonduri europene. Este vorba despre locuitorii unui sat din Dolj, aflat la doar 50 de kilometri de Capitală. Localnicii sunt nemulţumiţi pentru că stâlpişorii motaţi pe trotuarele transformate acum în piste de biciclete încurcă circulaţia.

21 iul. 2022, 16:13
Pistă de biciclete pe bani europeni într-un sat fără apă curentă şi canalizare, aflat la 50 km de Capitală. Dinescu: „Nici pe Calea Victoriei, în buricul Bucureştiului, nu există asemenea realizare”

O pistă de biciclete contruită cu bani europeni a tulburat apele în satul Sălcuţa din judeţul Dolj. Trotuarul din faţa curţilor a fost transformat în piste pentru biciclişti. Sensurile de mers pe pistă sunt separate de stâlpi galbeni reflectorizanţi montaţi pe mijlocul trotuarului.

„Eu nu știu ce au făcut, au mai pus stâpii aştia. Era ca lumea trotuarul ăsta. Acum nu mai poți să treci și tu cu un căruț, cu ceva”, spune un localnic revoltat la Digi 24.

Stâlpișorii nu-i încurcă doar pe cei care merg cu căruciorul la piaţă sau să încarce butelia. „Dacă merg doi oameni pe drum, trebuie să mergi unul pe acolo, altul pe acolo”, spune o altă localnică.

Localnicii sunt revoltaţi şi pentru că, spun ei, banii ar fi fost mult mai bine investiţi într-un sistem de apă şi canalizare pentru sat.

„Au avut oamenii bani și dacă n-au avut ce să facă cu ei, în loc să bage și ei o apă în comună. N-avem nici apă, n-avem nimic la noi. Apă curentă nu este. Nici gaze nu avem”, a spus o altă localnică.

Citeşte şi: O nouă pistă de biciclete va fi construită pe carosabil pe Bd. Ștefan cel Mare, în Bucureşti. Schimbări radicale şi în cazul parcărilor maşinilor

Primăriţa din Sălcuţa spune că proiectul este al Consiliului Judeţan Dolj.

„E un proiect pe fonduri europene și trece prin localitatea noastră începând de la Craiova către Cetate. Primăria Sălcuța nu a investit niciun leu. Localnicii o să circule și pe stângă și pe dreapta. Important este că s-a făcut ceva frumos și pentru localitatea noastră”, a spus Giurcă Aurica, primarul comunei Sălcuța.

Despre pista de biciclete care leagă Craiova de Cetate a vorbit cu poetul Mircea Dinescu, proprietar al unui conac în comuna Cetate.

„Nici pe Calea Victoriei, în buricul Bucureştiului, nu există asemenea realizare”, a spus Mircea Dinescu, despre pista de biciclete de la Sălcuţa.

Citeşte şi: Mircea Dinescu, replică în versuri lui George Buhnici: „Să-l scuipe Sfântul Petru, să-i dea în cap cu cheia/Prostului care-a pus pe un cântar femeia”

Poetul i-a dedicat şi o poezie.

„În satul fără biciclete
În satul fără biciclete
e-o pistă pentru bicicliști,
poți pedala numai pe fete
dacă vrei totuși să te miști.
Biblioteca comunală,
sătulă de cacofonii
nu dă la nimeni socoteală
că păcăne – ce dragă ni-i,
că-n loc de cărți citim jetoane.
Ne strigă mama din copac:
Scoală-te Gheorghe, mișcă-te Ioane,
să mulgeți vaca de pe tetra pak”, a scrie Mircea Dinescu, pe Facebook.