Pistoale cu electroșocuri pentru polițiștii din România. Primele dispozitive au ajuns în secțiile din București

Polițiștii din România vor avea dotări noi. Pistoalele cu electroșocuri au ajuns deja în câteva dintre secțiile de Poliție din București, urmând să ajute organele legii în lupta cu răufăcătorii.

19 oct. 2023, 15:57
Pistoale cu electroșocuri pentru polițiștii din România. Primele dispozitive au ajuns în secțiile din București
Pistoale cu electroșocuri pentru polițiștii din România. Primele dispozitive au ajuns în secțiile din București

Pistoale cu electroșocuri pentru polițiștii români. În curând, oamenii legii nu vor mai lupta cu mâinile goale împotriva infractorilor, pentru că vor avea dispozitive de un real ajutor. Un proiect pilot al Europol va dota agenţii cu zeci de pistoale cu electroşocuri şi cabluri pentru imobilizare. Deocamdată este vorba despre dispozitive pe care poliţiştii abia învaţă să le folosească.

Citește și: O angajată a unei săli de jocuri a fost împușcată de un individ mascat care a fugit cu o geantă de bani

Pistoale cu electroșocuri pentru polițiștii români

Pistolul cu electroșocuri permite polițistului să imobilizeze infractorul într-un timp destul de scurt. Se acționează de la o distanță de cel mult 6 metri și transmite 21.000 de impulsuri, iar asta înseamnă că în câteva secunde musculatura agresorului va fi blocată, iar polițiștii pot interveni.

20 de astfel de dispozitive au fost deja date secțiilor de poliție din București care au înregistrat cele mai multe apeluri la 112, iar alte 20 vor fi distribuite în săptămânile următoare. Este vorba despre o lună de pregătire pentru fiecare agent, ca să știe cum să folosească acest dispozitiv, iar dacă totul va merge bine se va putea vorbi și despre o achiziție.

Alte schimbări pentru polițiștii din România se referă la acordarea de bani pentru chirie și pentru cumpărarea unei locuințe în baza unor condiții noi. Conform documentului depus în Guvern, vor beneficia de aceste sume lunare polițiștii care sunt numiți în prima funcție sau cei care sunt mutați în altă localitate decât cea în care își au domiciliul, pentru chiria aferentă locuinței care se află la o distanță de maximum 70 km de locul de muncă.

Totodată, se introduc noi cazuri în care polițiștii primesc compensația lunară pentru chirie se plătește în continuare, respectiv pentru cei care sunt detașați în altă localitate decât cea în care au închiriat spațiul de locuit și nu optează pentru acordarea compensației pentru chirie în localitatea unde au fost detașați.

Regula se aplică și în cazul în care polițiștii se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau 3 ani (în cazul copilului cu handicap). De asemenea, compensația nu se va acorda polițiștilor care au înstrăinat o locuință aflată în proprietatea lor sau a soției/soțului, cu intenția de a beneficia de compensația lunară pentru chirie, similar legislației cadrelor militare.

Citește și: Cristian Cioacă a dispărut total după ieşirea din închisoare. Ce face în secret poliţistul condamnat pentru uciderea Elodiei