Plafonul muzeului-simbol al spaţiului Schengen s-a prăbuşit

Plafonul Muzeului European din micul oraș luxemburghez Schengen, un loc simbol al integrării europene, s-a prăbușit din senin marți, ca o alegorie - ar spune unii - a gravei crize prin care trece construcția europeană.

11 mai 2016, 19:52
Plafonul muzeului-simbol al spaţiului Schengen s-a prăbuşit

Incidentul s-a petrecut la puțin timp după ora locală 18:00, ora închiderii pentru vizitatori. Atunci, circa o treime din plafon s-a prăbușit, fără să provoace răniți, deși în interior încă se mai aflau doi vizitatori.

‘Este un semn că trebuie să facem lucrări’, a afirmat prozaic Ben Homan, primarul din Schengen, localitate asociată de trei decenii cu libera circulație în Uniunea Europeană. Refuzând să creadă că acest incident ar putea fi un ‘simbol’ al crizei migratorii care a fracturat Europa, primarul a cerut totuși blocului comunitar ‘să facă totul pentru ca acest spațiu să fie menținut’.

Pe data de 14 iunie 1985, cinci state membre ale UE (Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Olanda) au semnat pe vasul ‘Prințesa Marie-Astrid’, staționat pe râul Mosela, acordul care prevede suprimarea controalelor la frontierele lor comune.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR schimbă protocolul în spaţiul Schengen. Mesajul transmis Comisiei Europene

Astăzi, 22 de state ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția fac parte din spațiul Schengen. Dar ca urmare a afluxului de migranți extracomunitari, Austria, Danemarca, Germania, Norvegia și Suedia au anunțat anul trecut restabilirea temporară a controalelor la frontiere.

Muzeul European din Schengen rememorează evoluția granițelor Europei din anul 1815 și până în zilele noastre cu ajutorul hărților interactive, amintește de activitățile traficanților de ființe umane, prezintă diferite exponate, cum ar fi căștile de grăniceri, și propune vizitatorilor să-și confecționeze un pașaport cu ajutorul unui aparat special. Președintele asociației care gestionează muzeul, Roger Weber, speră ca în 15 zile să poată fi redeschis publicului.