Plajele din Mamaia Nord se lăţesc. Imagini impresionante de la prima etapă a proiectului. Cum va arăta litoralul în sezonul următor – VIDEO

Proiectul de lăţire a plajelor de pe litoralul românesc prinde contur. În doar trei zile, plajele din Mamaia Nord s-au lărgit cu cel puţin 150 de metri.

21 dec. 2020, 16:28

Plajele din Mamaia Nord se lăţesc. Olandezii care se ocupă de întreaga operaţiune muncesc aproape non-stop şi vin cu promisiunea că la primăvară plaja dintre Constanţa şşi Năvodari va avea cu totul şi cu totul o altă faţă.

Plajele din Mamaia Nord se lăţesc. Imagini impresionante de la prima etapă a proiectului. Ce s-a întâmplat la scurt timp după începerea lucrărilor

Ţara noastră va câștiga nu mai puţin de 50 de hectare de teren. 70 de milioane de euro, din bani europeni, sunt folosiți doar pentru acest segment. În sudul litoralului, lucrările vor începe abia din anul 2022.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) au chemat peste  130 de operatori de plajă care au contracte de închiriere pe sectoarele din Năvodari şi Mamaia pentru a le prezenta riscurile la care vor fi supuse construcţiile temporare de pe plajă în timpul lucrărilor de înnisipare, lucrări prevăzute într-un proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 1 miliard de euro.

„Construcţiile temporare de pe plajă sunt prevăzute în PUZ şi au autorizaţie de construcţie emisă de administraţia locală, astfel că apelăm la bunavoinţa operatorilor de plajă ca acestea să fie ridicate în timp util, până la finalizarea lucrărilor de înnisipare.

Mulţi dintre operatorii de plajă deja au început dezafectarea construcţiilor temporare, iar în urma întrunirilor avem încrederea că aceştia au înţeles care este impactul acestui proiect cu finanţare europeană de aproape 1 miliard de euro asupra vieţii economice, sociale şi turistice şi ne bazăm pe colaborarea lor în acest sens. Precizăm că proiectul nu este unul de amenajare peisagistică a plajelor constănţene, ci este un proiect care are ca scop diminuarea efectelor eroziunii costiere şi trebuie să avem în vedere că anual se pierd, în medie, 2 metri din lăţimea plajelor, iar în prezent sunt sectoare de plajă care nu mai au deloc nisip”, spune Bogdan Bola, directorul general ABADL.

Citeşte şi: Litoralul românesc va avea o nouă faţă. A doua fază a proiectului de stopare a eroziunii costiere a fost demarată: Plajele se măresc cu până la 100 de metri