Plan Roşu de intervenţie în Hunedoara după ce un tren în care se aflau 120 de călători a deraiat. Reacţia ministrului Transporturilor

Plan roșu de intervenție pe calea ferată, în județul Hunedoara. Un tren în care se aflau 120 de oameni a deraiat. O persoană a fost rănită și a avut nevoie de îngrijiri medicale. De asemenea, circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 930 a fost întreruptă între staţiile CF Berzovia şi Oraviţa (judeţul Caraş-Severin), după ce şase dintre cele nouă vagoane ale trenului marfar cu destinaţia Timişoara Nord au deraiat, din motive tehnice. Evenimentul nu s-a soldat cu victime, iar trenul transporta cereale. În aceste cazuri, se fac cercetări pentru a se stabili cauzele producerii evenimentelor.

RomaniaTV.net
23 dec. 2018, 06:26

UPDATE: Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, cere de urgenţă Agenţiei de Investigare Feroviară Română (AGIFER) investigarea incidentului feroviar produs duminică la Băieşti şi comunicarea rezultatelor investigaţiei, chiar dacă suntem în perioada zilelor libere dinaintea Crăciunului, anunţă instituţia.

„Creşterea investiţiilor pentru reabilitarea căii ferate este absolut necesară. Am atras atenţia, de mai multe ori, că starea de astăzi a infrastructurii feroviare este urmare a lipsei finanţării de-a lungul timpului. În fiecare an, se deteriorează 320 de kilometri de cale ferată şi se repară, capital, doar 16 kilometri, în limita bugetelor pe care compania le are la dispoziţie. Cred că angajaţii CFR ar putea face mai mult. Astăzi păzesc nişte macazuri, în loc să construiască, în loc să repare. În ultimele luni, am acţionat pentru găsirea soluţiilor pentru rezolvarea problemelor de pe calea ferată, astfel încât companiile feroviare să îşi recâştige prestigiul şi competitivitatea. Toate ţările civilizate investesc în infrastructura de transport feroviar”, transmite ministrul Lucian Şova, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transporturilor, postat pe site-ul instituţiei.

UPDATE: Persoana rănită în urma deraierii trenului Bucureşti Nord-Arad între stațiile Petroșani -Subcetate, în Hunedoara, stătea în ușa trenului și a fost preluată de un echipaj al Ambulanței, transmite CFR Călător

UPDATE: Aproximativ 50 de călători care se aflau în trenul Inter Regio ce a deraiat duminică dimineaţa în zona localităţii Băieşti, din judeţul Hunedoara, au fost transportaţi în gara CFR Subcetate sau vor fi preluaţi de rude cu maşinile, de pe DN 66, aflat în apropiere, pentru a ajunge la destinaţiile propuse, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

„34 de călători au fost transportaţi în gara CFR Subcetate, trei călători în autogara din Haţeg, iar 11 călători vor fi preluaţi de rude, prieteni de pe DN 66”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda.

Trei vagoane ale trenului vor fi deplasate spre gara CFR Subcetate.

Ultimele două vagoane ale trenului Inter Regio 1821 care circula pe ruta Constanţa – Arad au deraiat în apropiere de localitatea Băieşti, judeţul Hunedoara. Având în vedere numărul mare al ocupanților din cele două vagoane, aproximativ 20 de persoane, a fost imediat Activat Planul Rosu de Interventie şi au fost mobilizate toate instituţiile implicate în gestionarea situatiei de urgenta. În tren se aflau 120 de călători.

„După sosirea la faţa locului a echipajelor ISU Hunedoara, pompierii au constat ca în urma accidentului a rezultat o singură victima, cu posibile fracturi la membrele superioare. După acordarea asistenţei medicale de urgenţă la faţa locului, victima, o femeie, a fost transportată la UPU Petroşani. Totodată, s-au făcut verificări printre călători pentru identificarea altor persoane cu leziuni în urma accidentului, însă celelalte persoane nu au nevoie de îngrijiri medicale”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Trenul se deplasa pe ruta Constanța – Arad. Cei 120 de pasageri aflaţi în tren au fost transportaţi la cea mai apropiată gară, la autogări sau au fost preluaţi de rude cu autoturismele. 
Au intervenit la faţa locului 4 echipaje de pompieri, un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Hunedoara, echipaje de Poliţie și Jandarmi.

Este vorba despre acelaşi tren care, în urmă cu câteva zile, a avut o întârziere de 21 de ore, din cauza ninsorilor.

De asemenea, circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 930 este întreruptă la kilometrul feroviar 13+300 de metri, între staţiile CF Berzovia şi Oraviţa (judeţul Caraş-Severin), după ce şase dintre cele nouă vagoane ale trenului marfar 69498 (operator privat, care se deplasa pe relaţia Grădinari – Timişoara Nord) au deraiat, din motive tehnice. Evenimentul nu s-a soldat cu victime. Trenul transporta cereale.