Planetele sclipitoare: Oceane imense de diamante lichide, descoperite pe Neptun şi Uranus

Oamenii de ştiinţă au descoperit că plantele Neptun şi Uranus ar putea fi acoperite în oceane gigantice de diamante lichide pe care plutesc bucăţi imense de diamante, asemănătoare în dimensiuni cu icebergurile.

RomaniaTV.net
29 nov. 2012, 20:29
Planetele sclipitoare: Oceane imense de diamante lichide, descoperite pe Neptun şi Uranus

Descoperirea a fost realizată în urma unui exepriment, potrivit Discovery News,  care a arătat că oceanele acestea gigantice ar putea explica diverse ciudăţenii ale planetelor.

Pentru acest experiment, cercetătorii s-au întrebat ce s-ar întâmpla cu un diamant dacă ar fi într-un mediu extrem de fierbinte şi cu o presiune foarte mare precum pe Neptun. Ei au decis să lichefieze diamantul la nivelul văzut pe Neptun, adică de 11 milioane de ori mai mare ca cel de pe Pământ. Ei au adus temperaturile la 50.000 de grade Celsius, precum pe Neptun şi au descoperit că în acest condiţii, bucăţi mari de diamant solid apar în lichid – ele chiar plutesc în ocean în mod asemănător cu icebergurile.

Cercetătorii cred că mările de diamant ar putea explica cum câmpurile magnetice ale planetelor s-au deformat – polul magnetic se află la 60 de grade distanţă de cel geologic.

Studiul a fost realizat pentru a explica două lucruri: de ce polii magnetici sunt atât de departe de cei geografici şi de ce planetele au în compoziţie 10% carbon.

Experţii cred că oceanele de diamante explică aceste nedumeriri. Experimentul sugerează că aceste oceane se comportă similar cu cele cu apă.