Plâng după ajutor dintre dărâmături! Sute de mesaje disperate au fost postate pe rețelele de socializare

Tragedia din Turcia și Siria a îndoliat o lume întreagă. În prezent, zeci de mii de oameni sunt încă blocați sub dărâmături. Disperarea atinge cote maxime, iar oamenii încearcă din răsputeri să găsească soluții pentru a cere ajutor. Rețelele de socializare s-au dovedit a fi extrem de utile, deoarece foarte mulți oameni au fost salvați în urma postărilor pe care au reușit să le facă.

08 feb. 2023, 12:02
Plâng după ajutor dintre dărâmături! Sute de mesaje disperate au fost postate pe rețelele de socializare
Zeci de mii de oameni încă blocați sub dărâmături

Bilanțul în urma cutremurului din Turcia și Siria este unul negru. O asemenea tragedie nu va fi uitată prea curând. Până în prezent. numărul morților a ajuns la 8.300, iar cel al răniților depășește 40.000. Și la ora actuală zeci de mii de suflete se zbat între viață și moarte printre dărâmături. Autoritățile au transmis că 5.775 de clădiri au fost distruse și că fac tot posibilul să salveze cât mai mulți oameni. Disperați, oameni urlă, plâng și strigă după ajutor. O parte dintre aceștia au reușit să intre pe rețelele de socializare și să ceară ajutor , potrivit Al Jazeera.

Citește și: Bilanţ oficial Turcia şi Siria: Aproape 9.000 de morţi şi zeci de mii de răniţi după cutremurele devastatoare

Acesta este și cazul lui  Firat Yayla, un cunoscut YouTuber, știut de comunitatea sa din mediul online drept Charmquell. Acesta a postat marți dimineață un videoclip pe platforma Instagram în care cerea ajutorul fanilor, deoarece a rămas blocat sub dărâmături. El a explicat că acest lucru s-a întmplat după primul cutremur, în districtul central Antakya din provincia Hatay.

Zeci de mii de oameni încă blocați sub dărâmături

„Prieteni, suntem blocați după cutremur”, a spus el în videoclipul filmat într-un spațiu întunecat.

„Mamă! Ești bine? Mamă! Spune-mi că te-ai ascuns undeva. Te rog ajută-mă!”, a adăugat el înainte de a încheia filmarea cu adresa la care se află.

Acesta a revenit, după ceva timp, cu o postare în care explica că el a reușit să fie eliberat, însă mama sa este încă blocată printre bucățile de beton.

Un alt tânăr aflat printre dărâmături în districtul Iskenderun din Hatay a reușit să posteze un filmuleț în care cerea ajutorul. Postarea a fost distribuită pe scară largă pe Twitter.

„Dacă îl iubești pe Dumnezeul tău, te rog vino și salvează-ne”, a spus el, precizând și adresa.

Boran Kubat este un tânăr de 20 de ani care studiază la Istanbul și care se afla în vizită la rude în orașul Malatya când al doilea cutremur a lovit casa familiei sale. Acesta a povestit că după primul cutremur au intrat în casă, fiind convinși că ceea ce a fost mai rău a trecut, însă au fost prinși de al doilea cutremur în timp ce dormeau. Clădirea în care locuiau aceștia s-a dărâmat, iar tânărul a reușit să ceară ajutor prin intermediul rețelelor de socializare. Băiatul era prins printre dărâmături alături de mama, bunica și doi unchi.

„Toți cei care vedeți asta, vă rugăm să veniți și să ne ajutați. Acum, veniți toți să ne ajutați!”, a spus Kubat.

Din fericire, prietenii lui Kubat au văzut postarea tânărălui și s-au mobilizat. Aceștia au fost salvați.

Un alt bărbat a reușit să primească ajutorul de care avea nevoie datorită rețelelor de socializare. Acesta a postat un clip video în care explica faptul că au fost blocați în Hotelul Liwan din Antakya. Acesta a dat tag în postarea respectivă chiar și unor oficiali din guvernul turc.

„Scările s-au prăbușit, suntem blocați la etajul trei. Încă tremurăm. Vă rog să ne ajutați”, a spus el.

Acesta a revenit ulterior cu o postare în care a spus că a fost salvat de către prietenii săi, însă fără niciun ajutor din partea autorităților.

Peste 12.000 de salvatori lucrează în zonele afectate, împreună cu 9.000 de militari, pentru a-i scoate de sub dărâmături pe cei care au supraviețuit. Aproximativ 70 de țări, printre care și România, au trimis personal, echipamente și ajutoare.

Citește și: Turcia s-a deplasat cu trei metri după cutremurele din ultimele zile. Seismolog: Este puţin probabil ca aceste cutremure să influenţeze zona Vrancea, dar nu exclud