PLÂNGERE PENALĂ după transplantul de rinichi în cazul actorului Alexandru Arşinel

Publicat: Luni, 16 Septembrie 2013 13:26 // Actualizat: Luni, 16 Septembrie 2013 13:26 // Sursa: RTV.net

Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" va depune o plângere penală faţă de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, solicitând justiţiei să lămurească dacă s-au respectat regulile şi criteriile de transplant de rinichi în cazul actorului Alexandru Arşinel.

Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, a declarat, luni, că va depune, în numele asociaţiei pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlineşte un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plângere penală şi va chema în judecată ICUTR Cluj "pentru ca justiţia să lămurească dacă în cazul Arşinel s-au respectat regulile şi criteriile privind efectuarea unui transplant".

"Sunt sute de bolnavi care aşteaptă ani să primească un rinichi, care şi-au pus întrebări şi care au suspiciunea că acel rinichi s-a pus suspect de repede la un domn de 70 de ani şi fac abstracţie de faptul că a fost vorba de Arşinel. În numele lor încercăm să aflăm adevărul. Şeful ICUTR, Mihai Lucan, nu a precizat până acum dacă Arşinel a primit un rinichi pentru că a fost cel mai compatibil cu donatorul sau pentru că a fost un actor iubit de români", a spus Ungureanu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, nu se ştie dacă Alexandru Arşinel a primit un rinichi sau doi şi nu s-a clarificat nici câţi potenţiali primitori ai rinichiului de care a beneficiat actorul au fost chemaţi la transplant, în condiţiile în care trebuie chemate minimum şase persoane în cazul în care se primeşte un organ.

"Nu există compatibilitate perfectă nici măcar între fiică şi mamă, e o compatibilitate relativă între pacienţii care se califică pentru a primi rinichiul, iar în acest caz există alte criterii de departajare - vârstă, afecţiuni, vechimea pe lista de aşteptare şi se decide cui i se va face transplantul. Jurnaliştii nu pot primi astfel de informaţii de la ICUTR Cluj, pentru că se invocă confidenţialitatea datelor, aşa încât doar justiţia poate lămuri situaţia", a explicat Emanuel Ungureanu.

El a menţionat că există "suspiciuni fireşti", legate de găsirea suspectă a unui rinichi după trei zile pentru o persoană, Alexandru Arşinel, "care nu a făcut nicio zi de dializă".

Actorul Alexandru Arşinel, director al Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, a suferit, la sfârşitul lunii august, un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. El a fost externat joi.

Şeful ICUTR, Mihai Lucan, declara că Alexandru Arşinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.

Lucan spunea că intervenţia chirurgicală nu a fost una uşoară, Alexandru Arşinel având 71 de ani şi peste 150 de kilograme. "(...) a fost pe lista de aşteptare, am făcut această operaţie pentru că domnul Arşinel reprezintă o valoare foarte importantă, iar vârsta biologică a permis transplantul", afirma Lucan.

Ulterior, un reprezentant al Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu, i-a adresat o scrisoare deschisă lui Arşinel, "în calitate de asistent social care se ocupă de 13 ani de îngrijirea a peste 70 de copii şi tineri care suferă de insuficienţă renală cronică, tratată prin hemodializă, dializă peritoneală şi transplant renal".

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Alexandru Arşinel plangere penala Arsinel
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 oct 16:28
Votează email 0 email
...pentru transplant de măduvă şi 21 pentru transplantul de inimă la Târgu Mureş. Acesta a explicat că, de când s-a declanşat scandalul legat de Alexandru Arşinel, au avut, până în prezent, doar trei donatori declaraţi în moarte cerebrală, când de obicei în fiecare...
18 sep 11:25
Votează email 0 email
...id="articleContent"> În timp ce preşedintele unui ONG care se ocupă de tinerii cu insuficienţă renala cronică vrea să facă o plângere penală împotriva Institutului De Urologie şi Transplant Renal Cluj, după ce actorul Alexandru Arşinel a beneficiat de un transplant după ce a...
16 sep 23:05
...Renal (ICUTR) Cluj, solicitând justiţiei să lămurească dacă s-au respectat regulile şi criteriile de transplant de Citește mai departe… Citeste mai departe ...
16 sep 14:01
...solicitând justiţiei să lămurească dacă s-au respectat regulile şi criteriile de transplant de Citește mai departe…

...
16 sep 13:32
... Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie “Claudia Safta” va depune o...
1
EUR
4.8746
RON
29 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H