Plângere penală şi amendă de 115.000 lei pentru poluarea din Periş. Incendiul a afectat puternic aerul din zona de nord a Bucureştiului

Proprietarul fostei ferme de porci din localitatea Periş, judeţul Ilfov, s-a ales cu plângere penală şi cu o amendă în cuantum de 115.000 lei de la Garda de Mediu, ca urmare a incendiului care a poluat atât aerul din localitate, cât şi aerul din zona de Nord a Capitalei.

RomaniaTV.net
09 apr. 2020, 16:32
Plângere penală şi amendă de 115.000 lei pentru poluarea din Periş. Incendiul a afectat puternic aerul din zona de nord a Bucureştiului

Agentul economic SC Klevek Company SRL trebuie să ia măsuri de ecologizare a perimetrului, până la data de 30 iunie 2020. Incendiul a fost stins de echipele ISU, însă zona este în continuare supravegheată de două autospeciale şi de laboratorul mobil de monitorizare a calităţii aerului, informează Ministerul Mediului printr-un comunicat remis agenţiei Agerpres.

În ultima vreme ne confruntăm cu multe incendieri ale vegetaţiei, deşeurilor şi chiar anvelopelor, aceste fapte având autori necunoscuţi. Acestea sunt extrem de periculoase pentru populaţie pentru că îi creează un mare disconfort şi riscă să pună în pericol chiar viaţa sau bunurile acesteia. Riscul este cu atât mai mare cu cât cei care ard miriştile nu asigură şi supravegherea şi, de cele mai multe ori, aceste incendii scapă de sub control şi se extind. Suntem în plină pandemie de coronavirus. E important să avem cu toţii conştiinţă de mediu înainte de a incendia deşeuri, anvelope sau vegetaţie. Să facem orice care ne poate face trecerea mai uşoară prin această perioadă. Vreau să înţeleagă toată lumea că autorii acestor incendii, dar şi proprietarii terenurilor incendiate, sunt direct răspunzători pentru disconfortul provocat populaţiei şi pentru daunele de mediu produse. Sesizarea penală în cazul de la Periş mi se pare o măsură justă„, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, potrivit Agerpres.

Gabriela Firea, despre incendiul de la Periş care a generat poluare în Bucureşti. „Este o mână criminală”

Incendiul a afectat circa 30.000 de mp de teren aparţinând unei foste fermă de porci din Periş, judeţul Ilfov. Incendiul s-a extins inclusiv la fostele gropi de dejecţii, iar localnicii au resimţit mirosul greu.

Echipele ISU au intervenit pentru stingerea incendiului, iar Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a monitorizat cu laboratorul mobil concentraţiile de gaze poluante din aer în localităţile din proximitatea incendiului. Măsurătorile nu au depistat depăşirea valorilor limită a poluanţilor, prin urmare laboratorul mobil a fost mutat şi în comuna Corbeanca, pentru a monitoriza valorile de calitate a aerului.

Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti au înregistrat, în aceeaşi perioadă, pe fondul scăderii vitezei vântului şi a dispersiei slabe, creşteri ale concentraţiilor medii orare de PM 10, PM 2,5 şi NO2, dar nu au depăşit valorile limită.

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat simulări ale evoluţiei norului de fum, în urmă cărora s-a apreciat că evoluţia norului de fum va fi de relativă staţionare în zona de Nord a Bucureştiului.