Plângerea Gabrielei Ţîrle privind aparatura de supraveghere din autoturism, trimisă la DIICOT

Plângerea penală depusă la procurorii arădeni de şeful DSP Arad, care ar fi descoperit în autoturismul de serviciu aparatură de supraveghere audio-video, a fost transferată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, de unde a fost transmisă mai departe la DIICOT.

RomaniaTV.net
10 aug. 2012, 11:59
Plângerea Gabrielei Ţîrle privind aparatura de supraveghere din autoturism, trimisă la DIICOT

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, unde a fost depusă plângerea şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Gabriela Ţîrle, şi-au declinat competenţa în acest caz şi au transmis plângerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.

„Am analizat plângerea şi s-a stabilit că nu este nici de competenţa noastră, astfel că în cursul zilei de astăzi (vineri – n.r.) am transmis mai departe cazul către DIICOT”, a declarat procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, Minodora Vladu.

Şeful DSP Arad, Gabriela Ţîrle, a declarat că ancheta în acest caz a început, însă nu a dorit să ofere alte informaţii despre discuţiile pe care le-a avut cu procurorii.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Gabriela Ţîrle, a sesizat procurorii după ce a găsit în autoturismul de serviciu aparatură de supraveghere audio şi video, Ţîrle revenind recent în funcţie după trei ani de când a fost demisă de minister, în urma unui scandal în care a fost implicată.

Surse judiciare declarau, joi, că şeful DSP Arad, Gabriela Ţîrle, a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad o sesizare după ce a găsit aparatură audio şi video prin intermediul căreia ar fi fost supravegheat în autoturismul de serviciu.

Gabriela Ţîrle confirma că a depus „o plângere penală la organele în drept împotriva unor autori necunoscuţi”.

Ţîrle spunea că în autoturismul de serviciu a descoperit „aparatură de supraveghere audio şi video cu înregistrare”, dar nu a dorit să ofere informaţii suplimentare.

„Nu vreau să mă pronunţ în niciun fel, fiind un caz în curs de cercetare”, declara şeful DSP Arad.

În februarie 2009, Gabriela Ţîrle a fost demisă de ministrul Sănătăţii, în urma unor acuzaţii de abuz aduse de parlamentarii PDL ai judeţului.

Potrivit unui comunicat transmis la vremea respectivă de PDL Arad, Gabriela Ţîrle a fost demisă „în urma interpelării semnate de deputaţii PDL de Arad”.

„Directoarea Ţîrle a fost demisă de ministru, care a trimis şi o echipă din Corpul de Control la Arad”, se arăta în comunicat, care mai preciza că anunţul demiterii directorului DSP a fost făcut în plenul Camerei Deputaţilor de un reprezentant al Ministerului Sănătăţii.

Cu o lună înainte de demitere, parlamentarii PDL de Arad formulaseră o interpelare pentru ministrul Sănătăţii pe care au depus-o la Guvern, cerând prezenţa Corpului de Control la DSP Arad pentru a ancheta anumite „abuzuri” ce ar fi fost comise de către director.

Deputatul PDL Iustin Cionca declara, la vremea respectivă, că toţi parlamentarii PDL de Arad au semnat interpelarea, ei acuzând-o pe Ţîrle de abuzuri în ceea ce priveşte cheltuirea banilor instituţiei pe care o conduce.

Cionca spunea că deţine o copie după factura de telefon a directorului executiv, a cărei valoare se ridica la suma de 3.727 de lei, din document reieşind că Ţîrle a dat sute de apeluri în interes personal către servicii telefonice cu suprataxă.

„Nu ştiu exact ce servicii sunt, am auzit că a apelat tot felul de personaje care ghicesc viitorul. Problema este că această femeie a folosit telefonul de serviciu pentru astfel de chestiuni personale şi că a fost somată de operatorul GSM şi de serviciul financiar al DSP de două ori să plătească factura înainte să o facă, aceasta fiind emisă la 27 decembrie 2008”, spunea Cionca.

Parlamentarul PDL îi reproşaseră public directorului DSP şi „alte cheltuieli nejustificate din banul public, cum ar fi diferite achiziţii fără suport bugetar şi fără a respecta procedurile legale”.

Ulterior, Gabriela Ţîrle preciza că a plătit, la 22 ianuarie, contravaloarea serviciilor speciale apelate, fără a preciza ce servicii a apelat.

Gabriela Ţîrle a fost implicată într-un scandal public şi la sfârşitul anului 2007, când şi-a atribuit o primă de Crăciun de aproximativ 30.000 de lei, ea fiind ulterior obligată să restituie cea mai mare parte a sumei.

În 2009, la o zi după demitere, Ţîrle a contestat în instanţă ordinul ministerului, iar recent a câştigat procesul, astfel că la sfârşitul lunii iulie a revenit la conducerea DSP Arad.