Planta care nu trebuie să lipsească din butoiul cu varză murată! Trucul secret care păstrează frunza crocantă toată iarna

În această perioadă, majoritatea gospodinelor se pregătesc să pună varza la murat. Aceasta este ideală la prepararea sarmalelor de Crăciun și Revelion, dar și consumată ca atare, lângă friptura și cârnații de porc. Însă, puține românce știu că dacă doresc să obțină o varză murată crocantă trebuie să adauge în butoi o anumită plantă.

21 oct. 2023, 22:43
Planta care nu trebuie să lipsească din butoiul cu varză murată! Trucul secret care păstrează frunza crocantă toată iarna
Planta care nu trebuie să lipsească din butoiul cu varză murată!

Planta care nu trebuie să lipsească din butoiul cu varză murată! Este vorba despre o plantă care găsește în toate casele românilor și se folosește încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile și proprietățile sale.

Citește și Rețetă de murături asortate fără conservanți! Secretul gospodinelor din Moldova a fost aflat

Planta care nu trebuie să lipsească din butoiul cu varză murată!

Majoritatea bucătarilor pun această plantă în butoi pentru că menține varza tare tot sezonul rece. Mai mult, are o aromă extrem de plăcută, care va fi simțită imediat cum vei lua capacul de la butoi.

Nu o să te mai ținem pe jar și o să îți dezvăluim că planta miraculoasă care va păstra varza crocantă pe tot parcursul iernii este busuiocul.

Acesta se pune mai întâi pe fundul vasul și apoi printre legume, iar majoritatea celor care au folosit-o spun că va menține varza solidă o perioadă lungă, uneori chiar și până la Paște.

Gospodinele spun că depinde foarte mult și de perioada în care se realizează acest proces. Acestea atrag atenția că nu trebuie să depășească ziua de Sfântul Dumitru pentru că nu se mai acrește cum trebuie până la sărbătorile de iarnă.

Busuiocul este o plantă aromatică care va oferii verzei atât un miros, cât și un gust deosebit căpățânilor de varză. Foarte important este ca legumele să se pună cu cotorul deasupra, în spațiul gol adăugându-se sare.

Un alt truc este ca în butoi să se adauge neapărat și hrean.

„Nu se pune decât cimbru, mărar și mult hrean. Hreanul nu-l lasă să facă mucegai. O cană de sare grunjoasă, la 10 l apă caldă. Amestecați să se dizolve sarea și punetiți apă până acoperiți varza. O acoperiți și nu mai umblați la ea până la Crăciun. Hreanul mult o ține tare un an de zile. Este puțin sărată și acidulată. Cea mai bună rețetă!”, spun gospodinele din Moldova.

De asemenea, la murarea legumelor ajută enorm și boabele de orez, așa că este important să adaugi orezul în butoiul cu varză.

„Pe boabele de orez sunt niște bacterii lactice care ajută la murarea legumelor și /sau a fructelor din butoi. Bacteriile lactice de pe boabele de orez sunt foarte bune si au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina pierderi calitative. Eu folosesc acest tip de bacterii lactice în multe scopuri, inclusiv în apa de băut pentru mine și pentru animale”, a sfătuit și Iosif Kiss, potrivt ego.ro.

Citește și De ce pun moldovencele orez în butoiul cu varză murată. Trucul secret păstrat din generație în generație