Planta cu puteri tămăduitoare pe care e bine să o ai în casă. Este vorba despre salvie. Încă din cele mai vechi timpuri se crede că această plantă are puteri tămăduitoare și numeroase beneficii pentru sănătate.
Salvia este o plantă perenă, de origine mediteraneană și are aproximativ 50 cm înălțime. Numele său vine din latină și înseamnă ”a salva”, ”a vindeca”, ”a tămădui”. Această plantă crește ca o tufă cu frunze dese, ovale, grupate în mănunchiuri, de culoare verde-albicioasă. Face niște flori grupate în infloreșcențe de culoare bleu-mov.
Salvia poate fi plantată atât în grădină, cât și în ghivece, pe balcon. Atenție, însă, că este sensibilă la frig. Astfel că, iarna este recomandat să o ținem în casă.
Citește și Planta care aduce norocul în casă. Ajută și la slăbit și face minuni pentru sănătate
Încă din antichitate, salvia a fost considerată o plantă sacră, cu proprietăți miraculoase pentru sănătate. Pe lângă faptul să face minuni pentru organism, salvia ține la distanță insectele, în special țânțarii, absoarbe mirosurile neplăcute și te scapă de energiile negative.
De-a lungul vremii, această plantă sacră a fost folosită în diverse ritualuri religioase.
De asemenea, este un condiment pe care gospodinele obișnuiesc să-l folosească pentru prepararea diverselor mâncăruri. Atât frunzele, cât și florile pot fi folosite sub formă de infuzie, scrie almanahonline.ro.
Ceaiul de salvia ajută la rezolvarea problemelor gingivale și a infecțiilor. De asemenea, consumul ceaiului de salvie va reduce excesul de bacterii din cavitatea bucală și va reîmprospăta respirația.
Face minuni și în cazul durerilor în gât. De asemenea, se recomandă și în cazul problemelor digestive, ajută la producerea lichidului gastric și este un diuretic eficient și elimină flatulența. Este indicat și în cazul transpirației în exces. Salvia are efecte benefice și asupra sistemului nervos, pentru un somn liniștit se recomandă o ceașcă de ceai înainte de culcare.
De asemenea, ajută circulația sangvină, fluidizează sângele și stimulează și memoria. Studiile recente au arătat că oprește evoluția celulelor canceroase în cazul cancerului de colon, plămâni și cancer la sân.
Atenție, consumul de salvie este contraindicat în cazul celor ce suferă de epilepsiei și în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, întrucât consumul acesteia produce estrogeni care reduc secreția de lapte.