Planta rară care este folosită la prepararea sfântului mir a fost aclimatizată la Buzău. Va putea fi cumpărată de toți românii

Planta care se folosește pentru prepararea sfântului mir. A fost aclimatizată la Buzău și o vor putea cumpăra toți românii.
Alina Costache
25 oct. 2023, 09:28
Planta rară care este folosită la prepararea sfântului mir a fost aclimatizată la Buzău. Va putea fi cumpărată de toți românii
Planta din care se face sfântul mir a fost aclimatizată la Buzău

În Buzău a fost aclimatizată o plantă rară, din care se prepară sfântul mir. Se poate adapta cu ușurință și la solurile mai puțin fertile și face față valorilor termice foarte ridicate. Totodată, are o aromă foarte plăcută și este un element decorativ foarte frumos.

În cadrul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău se află sute de specii de plante rare, printre care și Cistus Ladaniferus, a cărui rășină are o mulțime de calități. cu origini mediteraniene, din Creta, dar și din Africa, se cultivă și la noi în țară.

Citește și: Legenda tulburătoare a fiolei care păstrează sfântul sânge al lui Iisus Hristos. Biserica Sfântului Sânge din Bruges, loc de pelerinaj şi miracole

Cistus Ladaniferus este utilă pentru preaprarea diferitelor uleiuri esențiale, inclusiv pentru a face sântul mir. I se mai spune și Labdsanum, iar cercetătorii sunt fascinați de frumusețea și proprietățile sale. Costel Vânătoru face parte din echipa care contribuie la aclimatizarea Cistus Ladaniferus și s-a declarat încântat și de parfumul aparte.

Parfumul se simte mai intens în timp ce afară este foarte cald, mai ales pe timp de vară, chiar când valorile termice sunt caniculare. Asta datorită și lăsătorilor fini care secretă aroma deosebită, neîntâlnită la alte plante.

„Cistus Ladaniferus este o plantă ornamentală dar care, pe lângă faptul că are această floare de o frumusețe aparte, degajă și un parfum, nu floarea, ci planta. Frunzele tinere, lăstarii, degajă o rășină foarte fină.

Secreția este maximă mai ales când temperaturile sunt ridicate, când este cald, și împrăștie o mireasmă foarte plăcută în jur. Este utilizată pe o parte ca plantă ornamentală, pentru că așa cum vedeți are flori foarte frumoase, ca plantă aromatică, pentru că degajă acest parfum plăcut și mai este utilizată și în cultul bisericii.

Este una dintre plantele care sunt folosite la prepararea sfântului și marelui mir pe care Biserica Ortodoxă îl face. Din această plantă, alături de alte plante se prepară sfântul și marele mir, după o rânduială bine stabilită de sinodul bisericii”, a declarat Costel Vânătoru, potrivit Știri de Buzău.

Citește și: Locul din România în care se află „izvorul iubirii”, fântâna secretă din care miresele beau apă ca să aibă parte de iubire toată viața

Directorul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău spune că cel mai renumit mir este cel din planta Nard. Împreună cu echipa sa a încercat să o cultive, dar fără rezultat, din cauza climei mai scăzute, spre deosebire de Israel, aici unde se găsește într-o cantitate foarte mare.

„Cel mai cunoscut mir este cel de nard. Am încercat să-l cultivăm și noi însă nu am reușit. Nardul se cultivă foarte bine în zonele calde, în Israel, Țara Sfântă, însă prepararea sfântului și marelui mir se face dintr-un număr mare de plante. Peste 60 de plante contribuie la prepararea sfântului și marelui mir iar Cistus Ladaniferus intră și ea în compoziție pentru aroma sa puternică și uleiul fin pe care îl produc țesuturile secretoare”, a mai declarat Costel Vânătoru.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare