Plante antice, readuse la viaţă, după ce au fost îngropate de veveriţe în Siberia FOTO

Oamenii de ştiinţă din Rusia au reuşit să cultive plante viabile provenind din seminţele unor fructe străvechi, depozitate de veveriţe în permafrostul siberian în urmă cu 30.000 de ani.

RomaniaTV.net
21 feb. 2012, 15:25
Plante antice, readuse la viaţă, după ce au fost îngropate de veveriţe în Siberia FOTO

Fructele acelor plante străvechi au fost descoperite pe malurile râului Kolmya din Siberia, un loc frecventat adeseori de oamenii de ştiinţă aflaţi în căutarea scheletelor de mamut, informează bbc.co.uk.

Savanţii de la Institutul de biofizică celulară au reuşit astfel să obţină din acele seminţe plante viabile de Silene stenophylla.

Potrivit studiului lor, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), acele seminţe reprezintă cel mai vechi material genetic vegetal care a fost readus la viaţă.

Înainte de această reuşită, precedentul record era deţinut de cercetătorii israelieni, care au obţinut plante viabile din seminţe de palmier vechi de 2.000 de ani, conservate în regiunea Masada.

Planta Silene stenophylla creşte şi în zilele noastre în tundra siberiană, însă prezintă câteva diferenţe – forma petalelor şi sexul plantelor – în comparaţie cu „verişoarele” ei străvechi care au fost reînviate.