Plantele suferă de stres, la fel ca oamenii

Oamenii de știință australieni au descoperit că plantele suferă de stres și trimit semnale defensive, la fel ca oamenii. Cercetătorii au ajuns la această concluzie studiind o plantă care este înrudită cu varza, în cadrul unui proiect internațional, informează Xinhua News.
Iulian Tudor
12 oct. 2016, 10:48
Plantele suferă de stres, la fel ca oamenii

Specialiștii de la Universitatea din Queensland au descoperit că plantele și-au adaptat mecanismele genetice pe care oamenii le folosesc pentru a vedea și mirosi mediul înconjurător și pentru a se apăra de amenințări.

Profesorul de biotehnologia plantelor Jimmy Botella de la Laboratorul de Inginerie Genetică a Plantelor din cadrul Școlii de Agricultură și Științe a Alimentelor de la Universitatea din Queensland a declarat că cercetarea condusă de Universitatea din Carolina de Nord a studiat o familie de proteine numite proteine-G din planta gâscăriță ce face parte din familia Brassicaceae, care include, printre altele, și varza.

”Plantele și-au adaptat mecanismele pe care oamenii le folosesc pentru a vedea astfel încât să se apere de agenții patogeni și de stresul provocat de apă”, susține Botella într-o declarație emisă miercuri. ”Proteinele-G ajută oamenii să perceapă lumina, mirosul, aroma și sunt implicate în reglarea comportamentului și a stării prin lucruri precum adrenalina, histaminele, dopamina și serotonina. Proteinele-G sunt prezente în aproape toate organismele vii și circa jumătate dintre medicamentele umane își fac efectul prin receptorii ce au legătură cu proteinele-G”, a explicat cercetătorul.

Laboratorul lui Botella s-a ocupat și cu cercetarea rolului important pe care proteinele-G îl joacă în îmbunătățirea productivității culturilor, precum orezul, și caută să îmbunătățească și alte plante agricole pentru a răspunde nevoii de creștere a siguranței alimentare la nivel mondial. ”Laboratorul nostru a descoperit anterior că plantele au o varietate mai mare de proteine-G în comparație cu oamenii. (…) În noua lucrare, oferim aspectul ‘istoric’, despre modul în care acestea au evoluat și despre ceea ce credem că este principala cauză a acelei evoluții. Demonstrăm că proteinele-G din plante le-au depășit pe cele umane, în ceea ce privește evoluția”, a mai spus Botella. Acesta a explicat că membrii ”clasici” ai mecanismelor proteinelor-G ai plantelor își mențin rolul lor în ceea ce privește dezvoltarea (la fel ca în cazul oamenilor), iar noii membri ai familiei proteinelor-G s-au specializat în răspunsul la stresul cauzat de mediul înconjurător. ”Acest lucru reflectă principalele diferențe dintre majoritatea animalelor și plante, faptul că în timp ce animalele pot evita situațiile de stres îndepărtându-se de acestea, majoritatea plantelor sunt blocate într-un anumit loc și trebuie să găsească soluții ingenioase pentru a supraviețui”, a mai spus omul de știință care a menționat că rolul acestei familii de proteine în sistemele plantelor este încă în mare parte necunoscut.

Cercetarea a fost condusă de dr. Alan Jones și dr. Daisuke Urano și a implicat oameni de știință de la Universitatea Națională din Singapore și de la Laboratorul Cold Spring Harbor din New York, mai arată sursa citată.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Cât costă să construiești o casă mică de vacanță în 2025. Prețuri actualizate pentru 60 mp
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Moneda națională dispare și va fi înlocuită cu EURO din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Andra Măruță: 'M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Surpriză în cursa pentru Cotroceni: Ce arată cel mai nou sondaj dinaintea alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață