Planul ALDE în negocierea cu PSD a candidatului la alegerile prezidenţiale: „Dumnezeu înainte, Tăriceanu preşedinte”

Liderii ALDE și-au creionat planul de bătaie pentru a convinge conducerea PSD să-l accepte candidat la prezidențiale pe Călin Popescu Tăriceanu.

RomaniaTV.net
22 mai 2019, 06:00
Planul ALDE în negocierea cu PSD a candidatului la alegerile prezidenţiale: „Dumnezeu înainte, Tăriceanu preşedinte”

Secretarul general ALDE, Daniel Chițoiu, a cerut în partid dublarea scorului electoral față de precedentele alegeri din 2016, au relatat surse din partid pentru stiripesurse. În ALDE există convingerea că un scor de peste 12% la europarlamentare ar reprezenta o carte de vizită impresionantă pentru Călin Popescu Tăriceanu în discuțiile cu PSD.

‘Dumnezeu înainte, Tăriceanu președinte’ a devenit una din formulele de salut în vogă la partid.

Bastioanele ALDE, pe care se pariază toate cărțile din partid, sunt Prahova, Bacău și Giurgiu. În județul Giurgiu, de exemplu, organizația ALDE încearcă o surpriză de proporții prin depășirea PNL, spun surse din partid.

Citeşte şi: Tăriceanu, prima reacţie după anunţul lui Dragnea despre prezidenţiale: Dacă vreţi candidat liberal, scoateţi un rezultat bun

Fiefuri din care ALDE se așteaptă să umple sacul cu voturi din partid mai sunt Gorj, Mehedinți, Vâlcea și Bucureștiul, în special Sectorul 1.

În Transilvania, toți ochii partidului sunt pe filiala din Bistrița-Năsăud, considerată cea mai puternică, dar se așteaptă surprize plăcute și din Satu Mare ținând cont că filiala îl are pe Ovidiu Silaghi candidat pe loc eligibil la europarlamentare.

ALDE consideră eligibile primele 5 locuri: Norica Nicolai (actual europarlamentar ALDE), Daniel Barbu (fost președinte al AEP), Renate Weber (actual europarlamentar ALDE), Ovidiu Silaghi (fost ministru al Transporturilor) și Varujan Vosganian (vicepreședinte ALDE).

Pe lângă un scor de 12% care să-i dea aripi lui Tăriceanu, în ALDE se mai discută despre cimentarea relației cu PSD printr-o candidatură comună: tandem Președinte-Premier, plus păstrarea coaliției PSD-ALDE din Parlament până în 2020.

Un alt argument discutat în ALDE se referă la sondajele de opinie realizate de partid în care Tăriceanu este peste toți candidații PSD la prezidențiale, singurul social-democrat care-i face concurență liderului Senatului fiind primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Surse din ALDE au mai spus că emoțiile sunt mari: pe de-o parte, liderii partidului i-au zis lui Tăriceanu că-și dau seama că partidul se află într-o formă mai bună față de alegerile din 2016.

În același timp, ALDE nu a uitat greșelile care s-au făcut în trecut, chiar trădări pe alocuri, spun surse din partid, și care ar fi costat partidul două-trei procente din bazinul electoral.