Planul de austeritate al guvernului Monti, aprobat de preşedintele Italiei

Preşedintele Italiei a aprobat marţi planul de austeritate conceput de guvernul Monti. Patronatele industriale au salutat normele de austeritate în timp ce sindicatele sunt nemulţumite de reformele care privesc sistemul de pensionare şi introducerea noilor impozite.

RomaniaTV.net
06 dec. 2011, 21:43
Planul de austeritate al guvernului Monti, aprobat de preşedintele Italiei

Parlamentul italian are la dispoziţie 17 zile pentru aprobarea planului de austeritate prezentat de guvernul Monti. În acest interval, părerile privind susţinerea normelor de austeritate sunt împărţite. Sindicatele de muncitori şi-au exprimat nemulţumirea încă de la începutul săptămânii. La data de 12 decembrie vor proclama prima grevă împotriva guvernului Monti, relatează Agerpres.

Pe de altă parte, patronatele au salutat amendamentele fiscale ale planului de austeritate. „Este o reformă dură, dar indispensabilă pentru a salva ţara de la faliment şi moneda unică euro”, a afirmat Emma Marcegaglia, preşedinta patronatului Confindustria citată marţi de postul de televiziune Rai News. Preşedinta Marcegaglia a insistat pe aprobarea imediată a reformelor pentru a recâştiga încrederea partenerilor europeni şi a investitorilor. „Pieţele de afaceri au avut reacţii pozitive şi acesta este un lucru important”, a completat preşedinta Confindustria.

Pe de altă parte, Marcegaglia a înţeles reacţia sindicatelor, dar este convinsă că, în final, „simţul responsabilităţii va avea prioritate. Ori ne salvăm, ori ne vom prăbuşi cu toţii”, a afirmat Marcegaglia.

În acelaşi timp, directorul general al patronatului Confindustria, Giampaolo Galli, recunoaşte că planul de austeritate are anumite limite. „Lipsesc reformele cu privire la inovaţie şi industria ecologică”, a observat Galli citat de cotidianul Il Sole 24 Ore. Atât Marcegaglia cât şi Galli au recunoscut că mărirea indicelui Taxei pe Valoarea Adăugată prevăzută pentru a doua parte a anului viitor nu va stimula consumurile şi va încetini dezvoltarea economică.