Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Bucureştiului, supus votului CGMB. Municipalitatea vrea să înfiinţeze zece noi societăţi

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030 Bucureşti-Ilfov urmează să fie supus votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în şedinţa de miercuri, convocată ce primarul general Gabriela Firea. Pe ordinea de zi se află proiecte importante pentru dezvoltarea Capitalei, atât în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, construcţia de parcări şi managementul traficului, consolidarea clădirilor vulnerabile din punct de vedere seismic, dar şi promovarea turistică a oraşului. 

28 mart. 2017, 13:51
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Bucureştiului, supus votului CGMB. Municipalitatea vrea să înfiinţeze zece noi societăţi

Centura Capitalei, transferata in domeniul public al Municipiului Bucuresti de la CNAIR

Unul dintre proiectele de act normativ care vor fi supuse aprobarii CGMB in sedinta de maine este cel privind „solicitarea catre Guvernul Romaniei de emitere a unei hotarari pentru trecerea imobilului Centura Bucuresti din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Transporturilor – Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere in domeniul public al Municipiului Bucuresti”.
In Expunerea de Motive a proiectului, Primarul General, Gabriela Firea, a explicat: „o problema majora cu care se confrunta Municipiul Bucuresti o reprezinta aglomeratia din trafic generata si de lipsa unei alternative ocolitoare, Bucurestiul fiind unul dintre putinele orase care nu are o sosea de centura la parametri de, cel putin, drum expres”. Specialistii Municipalitatii argumenteaza: „Pana in prezent, autoritatile care administreaza Drumul National Centura Bucuresti nu au reusit sa finalizeze lucrarile de modernizare a acesteia, cu toate ca acestea au demarat de foarte mult timp, iar efectele negative asupra traficului s-au accentuat”.
Mai mult, din analizarea solutiilor constructive ale nodurilor rutiere transmise de administratorul Drumului national, in cazul centurii Bucuresti s-a constatat faptul ca au fost luate in considerare in special aspectele de trafic rutier, fara o abordare unitara asupra altor moduri de deplasare (feroviar, transport public, velo, pietonal). Se impune astfel o abordare noua, care sa integreze toate tipurile de transport tinand cont de faptul ca Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti-Ilfov prevede realizarea mai multor proiecte de infrastructura, precum si infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara de Transport Bucuresti-Ilfov.

Primaria Capitalei vrea sa preia metroul de la Ministerul Transporturilor

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi, prin care se urmareste o coordonare unitara a sistemului de transport public in Bucuresti este „proiectul de hotarare privind solicitarea catre Guvernul Romaniei de a emite un act normativ pentru transferul pachetului de actiuni ale S.C. Metrorex S.A. din proprietatea privata a statului in proprietatea privata a Municipiului Bucuresti”.
In Expunerea de Motive a proiectului, Primarul General, Gabriela Firea, explica: „In Bucuresti, Capitala tarii si zona adiacenta, sistemul de transport public existent deserveste cca. 4 milioane de locuitori. In lipsa unei coordonari unitare si a unei strategii de integrare a serviciilor de transport public la nivelul intregii zone, fiecare oprator de transport actioneaza independent pentru fundamentarea programelor de dezvoltare, stabilirea si realizarea proiectelor de extindere si de modernizare a infrastructurii si stabilirea politicii tarifare. In multe situatii se ajunge la paralelisme in dezvoltarea retelelor de transport si alocarea de resurse fara o coordonare unica si o maximizare a eficientei oricarei investitii in contextul general al teritoriului deservit. Masurile de descentralizare vor avea ca efect alinierea la regulamentele europene privind transportul local, dar si punerea in aplicare a bunelor practici din capitalele europene unde atat transportul de suprafata cat si transportul subteran sunt in coordonarea si sub autoritatea unei autoritati de transport municipale sau metropolitane”.

Infiintarea a zece societati comerciale detinute in proportie de 100% de municipalitate

Tot in sedinta de maine, primarul general supune aprobarii consilierilor generali proiecte de hotarare prin care se doreste infiintarea a zece societati comerciale pe actiuni, detinute de municipalitate, care urmeaza sa desfasoare activitati in domeniul serviciilor publice si al altor activitati de interes public.
(Compania Municipala Dezvoltare Durabila Bucuresti S.A., Compania Municipala Energetica Bucuresti S.A., Compania Municipala Consolidari S.A., Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti S.A., Compania Municipala Parking Bucuresti S.A., Compania Municipala Managementul Traficului Bucuresti S.A., Compania Municipala Medicala Bucuresti S.A., Compania Municipala Turistica Bucuresti S.A., Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti S.A. si Compania Municipala Agrement Bucuresti S.A).
Primarul General, Gabriela Firea, a explicat ca, prin crearea acestor societati comerciale pe actiuni, Municipalitatea va reusi sa administreze eficient patrimoniul public, sa furnizeze servicii publice la standarde europene si sa deruleze mari proiecte de investitii care vor duce la cresterea calitatii vietii bucurestenilor, care vor beneficia, in cel mai scurt timp, pe langa cresterea calitatii serviciilor publice, si de reducerea substantiala a costurilor pentru acestea.
Ramintim ca, in afară de creșterea semnificativă a calității serviciilor publice, această organizare va duce și la reducerea semnificativă a cheltuielilor privind asigurarea acestor servicii publice, prin prețuri mai mici, întrucât societățile nu au ca scop urmărirea unui profit pe termen scurt.

Potrivit estimărilor, activitatea acestor societăți va determina reducerea cu 25% a efortului de la bugetul local.

Personalul care va deservi aceste societăți va fi preluat din instituțiile subordonate CGMB, inclusiv din direcțiile de specialitate ale PMB. Nu se vor face disponibilizări de personal.

Toate aceste societăți comerciale vor acționa precum centre de cost, orientate pe principiul profitabilității. În cazul în care rezultatele sunt negative exista posibilitatea încetării mandatului conducerii, spre deosebire de regiile autonome sau administrațiile municipale, ale căror posturi de conducere sunt ocupate pe durata nedeterminată, fără obligativitatea respectării unor criterii de performanță.

O altă consecință a acestei abordări va fi descurajarea corupției, prin controlul direct pe care îl va exercita administrația locală asupra operatorilor serviciilor publice și prin totala transparență în care aceste societăți își vor desfășura activitatea.

Toate aceste societăți comerciale vor alcătui un Holding Municipal, după un model brevetat cu succes și în alte capitale europene, cum ar fi Paris, Madrid, Viena, Praga, Lisabona etc. De exemplu, Wiener Stadwerke Holding AG, holdingul Primăriei Viena are peste 16.000 de angajați și acționează atât în domeniul serviciilor de infrastructură, imobiliar, energie termică, transport urban sau organizare de evenimente. La Madrid, serviciul de apă și canalizare este asigurat de Canal de Isabel, companie cu răspundere limitată, aparținând Guvernului, Consiliului Local Madrid și altor consilii locale.

Aprobarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 Bucuresti-Ilfov

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi este „Proiectul de hotarare privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila 2016 – 2030 Regiunea Bucuresti-Ilfov”.
Gabriela Firea: „Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016 – 2030 este un document strategic, realizat cu sprijinul BERD, care propune o viziune coerenta de dezvoltare a mobilitatii in regiunea Bucuresti-Ilfov. Imi doresc ca, dupa aprobarea acestui document, sa putem trecem treptat la implementarea proiectelor, pentru ca este vorba proiecte care vor creste semnificativ calitatea vietii cetatenilor”.

220 milioane de euro pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030 Bucureşti-Ilfov. Ce proiecte primesc finanţare
Principalele proiecte ale Municipiului Bucuresti incluse in Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov sunt:
– infiintarea Autoritatii de Transport Metropolitan Bucuresti – Ilfov,
– introducerea de benzi de circulatie cu prioritate pentru transportul public pe o distanta de 25 km,
– modernizarea retelei de mijloace de transport in comun prin achizitia de 100 troleibuze, 500 de autobuze, dintre care 300 electrice si 300 de tramvaie. Proiectul mai presupune si modernizarea, extinderea infrastructurii de tramvai (41 km cale dubla) si reabilitarea a aproximativ 1800 de statii,
– constructia de parcari de tip Park & Ride la punctele cheie de intrare in oras,
– constructia de parcari subterane,
– amenajarea infrastructurii utilitare pentru biciclete (piste de biciclete si locuri de parcare pentru biciclete), precum si extinderea sistemului de inchiriere biciclete (bike-sharing),
– crearea de noi zone cu prioritate pentru pietoni si biciclisti in centrul orasului, concomitent cu modernizarea spatiul urban public,
– se vor imbunatati conditiile de accesibilitate pentru persoane cu mobilitate redusa, se vor realiza pasaje pietonale subterane,
– va fi imbunatatit sistemul de management al traficului.
Prin aprobarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila, Primaria Municipiului Bucuresti, alaturi de Consiliul Judetean Ilfov, vor putea accesa fonduri europene de pana la 220 de milioane de euro prin Programul Operational Regional, dintre care 150 milioane de euro vor fi folositi pentru reformarea transportului public.

Program de transport rutier de persoane pe raza Municipiului Bucuresti si a Judetului Ilfov

Un alt proiect important ce va fi supus spre aprobare Consiliului General este proiectul de hotarare privind modificarea HCGMB nr. 267/29.10.2010 pentru aprobarea Programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate pe raza Municipiului Bucuresti si de Judetului Ilfov, a modelului licentei de traseu si a contractului de transport public intre Regia Autonoma de Transport Bucuresti si orasele/comunele din Judetul Ilfov.
Avand in vedere conditiile socio- economice actuale si tinand cont de principiul continuitatii serviciilor de transport contractate, Primarul General propune actualizarea traseelor cuprinse in Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate pe raza Municipiului Bucuresti si de Judetului Ilfov.

Municipalitatea doreste modernizarea teatrului de vara ” Nicolae Balcescu”

Tot in sedinta din data de 29 martie, va fi supus spre aprobare proiectul de Hotarare privind inaintarea catre Guvernul Romaniei a cererii de emitere a unei hotarari privind transmiterea Teatrului de Vara „Nicolae Balcescu„ din domeniul public al statului si din administrarea Institutului National al Patrimoniului, in domeniul public al Municipiului Bucuresti si administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
In expunerea de motive, Primarul General explica faptul ca Municipiul Bucuresti se confrunta in prezent cu o reala problema in ceea ce priveste lipsa spatiilor pentru desfasurarea activitatii institutiilor publice de cultura. Astfel, PMB initiaza demersurile necesare pentru preluarea imobilului Teatrul de Vara din parcul Bazilescu, imobil ce se afla intr-o continua stare de degradare.
Dupa ce Guvernul va aproba, printr-un proiect de hotarare transmiterea catre PMB a teatrului, Primaria Capitalei va putea demarara actiunea de modernizare a acestuia.