Planul de relansare economică al PNL. Se va mai construi un reactor până în 2030 şi 12 miliarde de euro vor fi investiţi în energie

În sectorul energetic, pentru următorii cinci ani sunt programate investiţii estimate la 12,48 miliarde de euro, conform planului de relansare economică. În cea mai mare parte sunt investiţii în producerea de energie curată. De asemenea, România va avea cel puţin un reactor construit până în anul 2030.

RomaniaTV.net
01 iul. 2020, 06:43
Planul de relansare economică al PNL. Se va mai construi un reactor până în 2030 şi 12 miliarde de euro vor fi investiţi în energie

Actualul executiv a renunțat la proiectele vechi de zeci de ani, nefezabile și imposibil de făcut, cum ar fi Hidrocentrala cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești sau Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopole.

Citeşte şi: Planul de relansare economică! PNL promite 3 spitale noi până în 2027 și o investiție de aproape 5 miliarde de euro în sănătate!

În luna ianuarie, ministrul economiei Virgil Popescu a susţinut într-un interviu pentru HotNews.ro faptul că proiecte ca hidrocentrala de la Tarnița- Lăpuștești sau hidrocentrala de pe Dunăre de la Turnu-Măgurele nu vor primi niciodată avize de mediu și blochează strategia energetică.  De asemenea, până în anul 2030 este prevăzută construirea unui reactor. 

Recent, Guvernul a eliminat o companie din China din negocierele care durau de cinci pentru construirea reactorelor 3 şi 4.

Investițiile programate pentru perioada 2020 – 2025

Citeşte şi:Planul de relansare economica! Investiţii in irigaţii de circa 3,4 miliarde de euro! Canalul Siret-Baragan poate deveni realitate

Energie verde: parcuri eoliene onshore și offshore (2x300MW),în valoare de 4,6 mld. lei. Noi capacități de producție hidro (Retezat, Vidraru, Mărișelu, Avrig, Bistra, Livezeni etc.) în valoare de 1,6 mld. lei.

Investiții strategice Romgaz în valoare de 15,69 mld. lei: centrale electrice cu turbine cu gaze (Iernut, Mintia), dezvoltarea proiectelor offshore Neptun Deep, Est Rapsodia și Trident de la Marea Neagră, fabrică de metanol (greenfield), noi capacități energetice în parteneriat cu companii private (Chimcomplex, Alro, Liberty Galați, etc.)

Plan de restructurare și decarbonare 2020 – 2025 al Societății Complexul Energetic Oltenia S.A în valoare de 7,2 mld. lei. CE Oltenia urmează să investească în producerea de energie regenerabilă și în energie pe bază de gaze, în condițiile în care trebuie să renunțe la cărbune.

Creșterea capacității de producție a energiei electrice pe bază nucleară cu cel puțin o unitate până în 2030 și prelungirea duratei de operare a Unității 1 cu încă 30 de ani. Creșterea capacității liniilor de transport a energiei electrice și de interconexiune transfrontalieră – cca. 4,6 mld. Lei. Investiții în sistemul național de transport al gazelor naturale și pentru interconectarea cu sistemul internațional de transport – cca. 9 mld. lei