Planul Merkozy pentru depăşirea crizei din zona euro

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au elaborat un plan pentru depăşirea crizei din zona euro pe care îl vor prezenta preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, în perspectiva apropiatului summit ce va avea loc la 30 ianuarie la Bruxelles, informează joi EFE.

RomaniaTV.net
19 ian. 2012, 09:23
Planul Merkozy pentru depăşirea crizei din zona euro

Documentul oferă sprijinul guvernelor de la Berlin şi Paris faţă de propunerea de introducere a unei taxe pe tranzacţiile financiare, precum şi ample măsuri pentru a întări creşterea, crearea de locuri de muncă şi competitivitatea în întreaga Europă, semnalează joi Suddeutsche Zeitung, care a obţinut o copie a documentului.

Pentru combaterea şomajului aflat la un nivel ridicat în multe ţări europene, planul propune ca birourile de forţă de muncă să se angajeze să ofere într-un termen determinat un loc de muncă sau un loc de formare persoanelor care caută de lucru, scrie Agerpres.

Planul mai propune ca în regiunile de frontieră să se creze în mod experimental agenţii comune de ocupare a forţei de muncă, pentru a prezenta oferte dincolo de limitele naţionale.

Potrivit iniţiativei Merkel – Sarkozy, costurile salariale trebuie să se reducă, trebuie să se faciliteze acordarea de credite întreprinderilor mici şi mijlocii, iar acestea să-şi simplifice contabilitatea.

Planul mai prevede simplificarea unor norme bancare pentru a asigura afacerile financiare, astfel încât să crească numărul creditelor acordate întreprinderilor.

Guvernele de la Berlin şi Paris fac presiuni pentru realizarea de reforme în administraţiile publice cu scopul de a se reduce birocraţia şi pledează pentru sprijinirea în mod special a ţărilor care au prezentat deja programe stricte de economii şi reforme.

Pentru ca aceste stricte economii să nu conducă întreprinderile la ruină, se prevede stabilirea unui fond special de creştere şi competitivitate care va fi alimentat cu bani proveniţi din fonduri care nu au fost folosite.