Planul PSD înainte de REFERENDUM pe justiţie. Secţii de votare separate pentru referendum şi europarlamentare. „Aşa ne obligă legea”

După ce senatorul USR Florina Presadă a declarat că PSD se pregăteşte să dea ordonanţă de urgenţă pentru ca alegerile europarlamentare şi referendumul să fie organizate în secţii de votare separate, miza fiind o prezență redusă atât la referendum, cât și la europarlamentare, informaţia a fost confirmată şi de Mircea Drăghici. "Legea nu ne permite decât secții de votare diferite", a explicat coordonatorul campaniei electorale a PSD. Şi deputatul Cătălin Rădulescu a declarat, joi, la RFI, că în mod sigur vor fi secţii de votare separate pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum, iar cine vrea să voteze la consultarea populară va trebui să se deplaseze "10-20 de metri".

RomaniaTV.net
28 mart. 2019, 08:28
Planul PSD înainte de REFERENDUM pe justiţie. Secţii de votare separate pentru referendum şi europarlamentare. „Aşa ne obligă legea”

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, a confirmat, joi, că vor fi organizate secții de votare separate pentru europarlamentare și pentru referendum.

„Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceți-vă aminte că atunci când a fost organizat un referndum în paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost secții de votare diferite”, a anunțat Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei pentru europarlamentare, înaintea unei întâlniri cu liderii PSD din teritoriu pentru pregătirea campaniei electorale a PSD pentru alegerile parlamentare din 26 mai.

Mircea Drăghici, contrazis de lege în privinţa secţiilor de votare separate pentru referendum şi europarlamentare

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, joi, la RFI, că în mod sigur vor fi secţii de votare separate pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum.

„Obligatoriu că trebuie să fie secţii separate. Nu poţi să faci la aceeaşi secţie, pentru că dacă este să fim corecţi, sunt alegerile europarlamentare, noi ne pregătim pentru aceste alegeri europarlamentare şi toate partidele s-au pregătit şi se pregătesc (…). Vor fi secţii separate, cine vrea să meargă la acest referendum, care oricum, toate instituţiile europene, aşa cum ştiţi, nu-l recomandă, toate instituţiile europene spun foarte clar că un referendum nu trebuie făcut în acelaşi moment cu nişte alegeri, pentru că denaturează şi sensul alegerilor. (…) Pentru că aşa trebuie făcute, secţii separate, pentru că tocmai tertipul ăsta va crea o mare confuzie la vot. Acolo, dacă vor fi două liste, oamenii nu vor şti ce se întâmplă cu listele alea. Va fi o secţie în care vor merge foarte clar să vadă partidele pe care vor să le voteze, după care se deplasează la cealaltă secţie, dacă vor să se deplaseze, ca să voteze acest referendum. Nu putem obliga un om, că referendumul nu-i obligatoriu. (…) Cine va vrea să voteze acest referendum va merge şi va avea această dorinţă ca să se deplaseze 10-20 de metri, pentru că aceste secţii vor fi în cadrul aceleiaşi instituţii. (…) Credeţi că e o mare deplasare, 10-20 de metri?”.”, a spus Cătălin Rădulescu, la RFI.

Întrebat dacă organizarea de secţii de votare separate pentru europarlamentare şi referendum nu ar fi „o şicană” pentru alegători, Cătălin Rădulescu a spus: „Păi, de ce să şicanăm alegătorii? Dacă ei sunt aşa de interesaţi ca să meargă… Vă spun ceva, alegătorul român va veni pentru alegerile europarlamentare”.

Senatorul USR Florina Presadă a anunţat, miercuri, că PSD se pregăteşte să dea ordonanţă de urgenţă pentru ca alegerile europarlamentare şi referendumul să fie organizate în secţii de votare separate.

„Ce ironie! La 10 ani după ce PSD (parte a coaliţiei cu PDL în Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol în Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune că în cazul organizării simultane de alegeri şi referendum, se folosesc aceleaşi secţii de votare, azi, acelaşi PSD se pregăteşte să anuleze măsura, tot prin OUG. Vrea să separe secţiile de votare în care cetăţenii vor vota pentru alegerile europarlamentare şi la referendumul convocat de Preşedinte în data de 26 mai 2019″, precizează Florina Presadă pe contul său de Facebook.

Ea spune că miza nu este alta decât folosirea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot – SIMPV.