Planuri mari pentru Volodimir Zelenski. După Donbas, urmează recucerirea Crimeei: „Așa vom restabili pacea”

Volodimir Zelenski încă mai crede că Ucraina poate învinge Rusia, la jumătate de an de când Vladimir Putin a cucerit Donbasul. Mai mult de atât, președintele de la Kiev își dorește să cucerească și Crimeea, aflată sub ocupația Moscovei din 2014.

26 feb. 2023, 15:52
Planuri mari pentru Volodimir Zelenski. După Donbas, urmează recucerirea Crimeei: „Așa vom restabili pacea”

Ambițiile lui Volodimir Zelenski nu sunt mici. Oficialul ucrainean susținut de americani vrea să recucerească și peninsula Crimeea, unde marea majoritate a populației este rusă.

„Prin întoarcerea Crimeei, vom restabili pacea. Acesta este pământul nostru. Poporul nostru. Istoria noastră. Vom readuce steagul ucrainean în fiecare colț al Ucrainei”, a declarat Zelenski.

Peninsula Crimeea a fost anexată ilegal de Federația Rusă în 2014, după triumful Revoluției euromaidanului din Ucraina, care l-a înlăturat de la putere pe pro-rusul Viktor Ianukovici, iar mai apoi, în urma alegerilor, a venit la butoane tabăra pro-occidentală. În prezent, peninsula găzduiește Flota Rusiei de la Marea Neagră.

 

Volodimir Zelenski, încurajat de proiecțiile SUA

 

Președintele Volodimir Zelenski a promis încă de la începutul invaziei pe scară largă să returneze întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea.

Pe 18 februarie, generalul american în retragere Ben Hodges, care a comandat trupele americane în Europa, a transmis prin intermediul presei din Ucraina că regimul Zelenski are șanse realiste să elibereze Crimeea până la sfârșitul verii, dacă primește rachete cu rază lungă de acțiune.

 

Vladimir Putin, o nouă amenințare la adresa SUA

 

Între timp, tensiunile dintre Occident și Rusia se acutizează. Liderul de la Moscova a acuzat SUA că dorește să învingă Federația Rusă prin orice metodă. Astfel, utilizarea armelor nucleare nu mai reprezintă un scenariu imposibil.

„În condițiile de astăzi, când toate marile țări din NATO și-au declarat ca principal obiectiv principal să ne provoace o înfrângere strategică, astfel încât poporul nostru să sufere, așa cum spun ei, cum putem ignora capacitățile lor nucleare în aceste condiții?”. a declarat Putin la televiziunea de stat Rossiya 1, potrivit TASS.

VEZI AICI discursul complet al lui Vladimir Putin.