Plata pensiilor majorate ar putea întârzia în septembrie dacă se ajunge din nou la arbitrajul CCR

Probleme cu tipărirea fluturasilor cu pensiile mărite. Există riscul să fie o întârziere la plata pensiilor majorate. PNL va sesiza Curtea Constitutională dacă parlamentarii PSD vor decide ca pensiile să fie majorate cu 40 la sută şi nu cu 14%, cât a decis Guvernul. 

19 aug. 2020, 09:34
Plata pensiilor majorate ar putea întârzia în septembrie dacă se ajunge din nou la arbitrajul CCR

Legea aflată în vigoare prevede ca pensiile să fie majorate cu 40 la sută de la 1 septembrie, însă cei de la guvernare au stabilit ca acestea să crească doar cu 14 la sută. Cei din PSD nu sunt de acord cu această măsură, iar în Parlament se va modifica Ordonanţa de Urgenţă care vizează rectificarea bugetară. Social-democraţii spun că vor veni cu un amendament prin care pensiile să fie majorate cu 40 la sută.

Dacă se va întâmpla acest lucru, liberalii vor sesiza Curtea Constituţională. Mai multe voci din PNL spun că dacă se ajunge la sesizarea Curţii Constituţionale există riscul să se întârzie procesul de recalculare a pensiilor.  

Ludovic Orban, despre creşterea pensiilor cu 14 la sută: „A fost o decizie grea. Atât se poate. Cine promite mai mult, minte!”

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va creşte pensiile cu 14 la sută, cu toate că ţara noastră nu va avea creştere economică din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus. Orban a explicat că majorarea pensiilor cu 14 la sută este o una „extrem de mare” pe care Guvernul se angajează să o finanţeze şi în anii următori.

„Orice altă creştere a pensiilor va fi luată doar pe baza unor analize economice extrem de serioase. Orice creştere de pensie care e făcută fără să ţină cont de evoluţia economiei şi de capacitatea efectivă a economiei de a susţine aceste creşteri se va întoarce nu numai împotriva părinţilor şi bunicilor noştri, ci se va întoarce împotriva interesului general al societăţii româneşti.

Orice creştere pentru care nu există garanţia că pot fi obţinuţi banii necesari pentru susţinerea acestor creşteri poate să ducă la situaţii extrem de grave, fie inflaţie, fie există un risc să ajungem în situaţia să ne finanţăm din ce în ce mai greu şi mai scump”, a averizat Orban.

Citeşte şi Ciolacu desfiinţează rectificarea bugetară. „O rectificare a răzbunării faţă de popor. S-a vizat doar asigurarea luxului prezidenţial”