Plevneliev: România, al treilea mare partener comercial al Bulgariei

România este pentru Bulgaria al treilea cel mai mare partener de schimburi comerciale din Uniunea Europeană și al patrulea la nivel mondial, a declarat, vineri, președintele Republicii Bulgaria, Rosen Plevneliev, în cadrul întâlnirii avute cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, informează Agerpres.

20 feb. 2015, 19:48
Plevneliev: România, al treilea mare partener comercial al Bulgariei

Putem, așadar, să ajungem la un nou nivel de cooperare pe lângă ceea ce am obținut până acum ca parteneri. Schimburile bilaterale au ajuns la o creștere de 800% într-o perioadă de 10 ani. România este pentru Bulgaria al treilea cel mai mare partener internațional de schimburi comerciale din Uniunea Europeană și al patrulea la nivel mondial’, a declarat președintele Bulgariei.

Acesta a subliniat că există un mare potențial pentru dezvoltare economică, ‘printr-o abordare mult mai ambițioasă de ambele părți, dar și modelând, schimbând și folosind ceea ce deja am învățat despre mecanismele și programele europene cu scopul de a obține rezultate mai bune în plan regional’.

La rândul său, președintele CCIR a menționat nevoia unei agende comune de lucru între cele două țări, în condițiile în care România constituie o destinație importantă pentru afacerile bulgare, informează Agerpres.

‘Schimburile comerciale solide dintre statele noastre confirmă statutul de parteneri strategici pentru Bulgaria și România. Suntem convinși că nivelul actual al comerțului bilateral, care a depășit 3 miliarde de euro în 2013, poate fi dinamizat prin colaborarea strânsă dintre autoritățile publice și organizațiile private din țările noastre. Cu o valoare de aproape 1,7 miliarde de euro a exporturilor în Bulgaria și din poziția de al treilea cel mai important partener comercial al Bulgariei din Uniunea Europeană, România constituie o destinație importantă pentru afacerile bulgare’, a spus Daraban.

Potrivit acestuia, Camera de Comerț și Industrie a României are deschidere totală pentru colaborarea cu mediul de business din Bulgaria. În acest sens a adresat entităților economice din Bulgaria, care doresc să aibă legături economice cu România, invitația de a apela cu încredere la Sistemul Cameral românesc,”care este pregătit să răspundă nevoilor și cerințelor companiilor bulgare’.

Președintele CCIR a primit vizita președintelui Republicii Bulgaria, Rosen Plevneliev, vineri, 20 februarie, la sediul CCIR. Cu acest prilej, a avut loc o întâlnire cu mediul de afaceri din România, la care au participat președinți de camere de comerț și antreprenori interesați de dezvoltarea cooperării economice dintre cele două state vecine.