Ploaie de stele vineri noapte. LIVE VIDEO GEMINIDELE

Publicat: Vineri, 14 Decembrie 2018 18:42 // Actualizat: Vineri, 14 Decembrie 2018 18:42 // Sursa: romaniatv.net

Un fenomen astronomic spectaculos va putea fi vizibil şi din România în noaptea de vineri. În această perioada Geminidele vor oferi cea mai frumoasă ploaie de stele a anului.

Fenomenul numit popular „ploaie de stele" se produce când Pământul traversează o zonă unde sunt cantităţi mari de praf lăsate în urmă de asteroidul Phaethon descoperit în 1983.

 

Phaethon, care măsoară 5,10 kilometri, se apropie de Soare la 1,4 ani, iar la contactul cu atmosfera particulele de praf aprind gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare.

Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie provin din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc "Geminide". Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi. Astfel vor apărea "bolizi"(meteori strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele.

Deşi ploaia de meteori a început în ziua de 4 decembrie, fenomenul astronomic va atinge apogeul joi (13 decembrie) şi vineri (14 decembrie), moment în care se vor putea vedea "unul sau doi meteori pe minut".

Stelele căzătoare pot fi observate fără instrument astronomic. Pentru a ne putea bucura de acest spectacol este suficient să privim cerul după miezul nopţii în direcţia opusă Lunii (pentru a evita strălucirea sa şi pentru un contrast mai bun).

Ploaia de stele pare să vină dinspre constelaţia Gemenilor, de la care îşi trage numele, dar spectacolul va putea fi urmărit pe întreg cerul, fără a fi nevoie să ştim unde se află această constelaţie, este de părere Mario Tafalla, astronom la Observatorul Astronomic Naţional (OAN) din Spania.

Geminidele sunt foarte lente aşa că putem admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent intră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s, în timp ce Perseidele (vizibile în august) au o viteză de 59 km/s.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Geminide LIVE STREAMING GEMINIDE NASA NASA STREAMING ploaie de stele
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8433
RON
16 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H