PLOILE fac ravagii în România: Inundaţii, alunecări de teren, drumuri blocate

Din cauza ploilor abundente din ultima perioadă, sute de gospodării au fost inundate. În mai multe zone din judeţele Vâlcea, Gorj, Prahova s-au produs nenumărate alunecări de teren, drumurile fiind astfel blocate sau îngreunate.

24 apr. 2014, 16:33
PLOILE fac ravagii în România: Inundaţii, alunecări de teren, drumuri blocate

Ploile au făcut ravagii în judeţul Vâlcea. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că din cauza aluviunilor de pe partea carosabilă, circulația auto pe DN7A Brezoi – Voineasa este întreruptă pe ambele sensuri în zona localității vâlcene Malaia.

Totodată, mai mult de 50 de gospodării au fost afectate de inundaţii, calea ferată Râmnicu Vâlcea-Sibiu este închisă şi mai multe drumuri judeţene au fost blocate în urma alunecărilor de teren, potrivit unor declaraţii de bilanţ pentru AGERPRES ale prefectului judeţului, Dumitru Cornoiu, şi preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Ion Cîlea.

„Din păcate ne confruntăm cu probleme de alunecări de teren, aluviuni şi căderi de pietre pe raza staţiunii Călimăneşti-Căciulata, fapt ce ne-a determinat să închidem varianta auto pe DN7, traficul greu mutându-se prin oraş, calea ferată este încă închisă la ora asta spre Sibiu, echipe ale ISU lucrează la ora asta pentru a debloca cele două căi de rulare. Pe Valea Lotrului acţionăm împreună cu Serviciile de intervenţie locală şi ale poliţiei şi ne deplasăm în fiecare punct cu probleme, prioritatea este viaţa şi bunurile oamenilor în cele trei localităţi de pe DN7A, mă refer la Brezoi, Malaia şi Voineasa. Am vorbit cu cei de la Hidroelectrica şi sistemul de baraje de pe Lotru este în alertă pentru a calma undele de viitură de pe acest râu, singurele probleme apărând în momentul când se scurg de pe versanţi, torenţi, pietre, lemne etc”, a evidenţiat prefectul Dumitru Cornoiu.

Citeşte şi MApN poate interveni cu peste 2.000 de militari în zonele afectate de inundaţii

Cei doi reprezentanţi ai autorităţilor din judeţ şi-au împărţit coordonarea, prefectul asigurând intervenţia echipelor ISU în jumătatea nordică a judeţului în timp ce Ion Cîlea s-a aflat în teren în jumătatea sudică. Preşedintele CJ spune că problemele cu care se confruntă localităţile din sudul judeţului ţin de debitele mărite ale pârâurilor, alunecări de teren, şi colmatarea canalelor.

De asemenea, un număr de 18 localităţi din judeţul Prahova se confruntă cu alunecări de teren în urma ploilor abundente din ultima perioadă. În două localităţi, în care se află peste 300 de gospodării, accesul se face doar pietonal, iar o comună este alimentată cu apă din cisterne ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, scrie Agerpres.

Mai mult, accesul spre Şotriile dinspre Câmpina este foarte dificil pentru că drumul judeţean 207 s-a surpat în urma ploilor. Totodată, circulaţia rutieră se desfăşoară cu mare dificultate pe mai multe drumuri judeţene, respectiv DJ 214 Brebu – Pietriceaua, DJ 101T Bertea – Lutu Roşu, DJ 235 de la km 2+100 – Lapoş, DJ 134 – Sângeru – Salcia, cât şi pe unele drumuri de interes local din comuna Proviţa de Sus, comuna Salcia către Valea Câinelui, satul Nucet – DC 43, comuna Telega – DC 133, satul Izvoarele – DC 21 şi comuna Adunaţi – DC Brânzeşti, punctual „Iancu”.

Citeşte şi Tupeu şi nepăsare în localităţile inundate: Pompierii muncesc, sinistraţii stau şi se uită VIDEO

Din cauza precipitaţiilor abundente, s-au reactivat alunecări de teren în localităţile Boldeşti -Scăieni, Breaza, Scorţeni, Sângeru, Cărbuneşti, Salcia, Gornet, Telega, Brebu, Proviţa de Sus, Lapoş, Ştefeşti, Şotriile, Izvoarele, Bertea, Valea Doftanei, Cornu şi Adunaţi.

Şi în judeţul Gorj, mai multe gospodării sunt afectate de inundaţii şi alunecări de teren. În comuna Bustuchin, cinci gospodării sunt în pericol din cauza alunecărilor de teren, a declarat joi prefectul judeţului Gorj, Alin Văcaru.

„În momentul de faţă nu am primit nimic oficial, doar telefonic, şi de aceea am preferat să mergem în teren. Domnul subprefect a plecat la Turceni, unde avem informaţii că zece gospodării sunt inundate, tot la nivel de informaţii telefonice sunt inundate la Dăneşti opt gospodării şi chiar locuinţe, dar acolo se pare că intervin pompierii. Eu o să plec la Dăneşti, iar apoi la Bustuchin, unde s-au reactivat alunecările de teren şi sunt cinci gospodării care sunt în pericol, să vedem dacă este nevoie să instalăm şi stare de alertă pentru evacuarea celor cinci familii”, a precizat Alin Văcaru.

În comuna Bustuchin, drumul comunal 29 a fost afectat de alunecări de teren şi se circulă pe o singură bandă.

Citeşte şi CODUL GALBEN de ploi se prelungeşte. Vezi zonele vizate