PMB: Diminuarea poluării în Bucureşti, una dintre priorităţile actualei administraţii a Capitalei

Primăria Capitalei a precizat joi că diminuarea poluării reprezintă una dintre priorităţile actualei administraţii, după ce Comisia Europeană a anunţat că dă în judecată Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Ungaria şi România (Bucureşti, Iaşi şi Braşov) pentru nerespectarea valorilor-limită de calitate a aerului convenite la nivel european.

RomaniaTV.net
17 mai 2018, 18:19
PMB: Diminuarea poluării în Bucureşti, una dintre priorităţile actualei administraţii a Capitalei

„Diminuarea poluării în Municipiul Bucureşti reprezintă una dintre priorităţile actualei administraţii a Capitalei, care, de la preluarea mandatului, a iniţiat o serie de măsuri care să producă efecte pe termen scurt, mediu sau lung: îmbunătăţirea calităţii transportului public, gestionarea traficului, realizarea de benzi unice dedicate transportului public, promovarea transportului alternativ etc. Subliniem faptul că, până la preluarea mandatului actualei administraţii, Capitala României nu a făcut niciun demers concret pentru reducerea poluării”, a arătat PMB, prin intermediul unui comunicat.

Conform aceleiaşi surse, în mai puţin de doi ani, specialiştii Municipalităţii au definitivat primul document strategic care cuprinde soluţii pentru combaterea poluării în Capitală. Este vorba despre Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA), care cuprinde măsuri pentru următorii cinci ani, în vederea încadrării/menţinerii concentraţiei poluanţilor atmosferici în valorile limită/ţintă, prevăzute de Legea 104/2011 şi conformarea cu cerinţele Uniunii Europene, a menţionat PMB.

„Subliniem faptul că Bucureştiul este singurul oraş din România care a elaborat şi finalizat un Plan Integrat de Calitate a Aerului. Planul a fost finalizat (după parcurgerea etapei de consultare şi dezbatere publică în decursul lunii februarie 2018) şi înaintat spre avizare autorităţii de protecţia mediului, respectiv Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, care ulterior a transmis planul Centrului de Evaluarea Calităţii Aerului din cadrul Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului (ANPM) pentru avizarea finală. După avizarea planului de către ANPM, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti urmează să transmită Primăriei Capitalei planul avizat, care, după ce este aprobat de CGMB, va putea fi implementat”, se mai arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, planul cuprinde 20 de măsuri din care: 13 măsuri vizează reducerea emisiilor poluante rezultate din traficul rutier, patru măsuri vizează sectorul energetic, două măsuri – reducerea emisiilor din eroziune eoliană şi o măsură cuprinde acţiuni legate de salubrizarea urbană.

„Măsurile legate de transportul urban intră în responsabilitatea PMB, METROREX, RATB şi CNAIR. Subliniem faptul că o parte din aceste măsuri au fost realizate sau sunt în curs de realizare, în cadrul proiectelor de dezvoltare derulate de administraţia locală şi centrala”, a precizat PMB.

Printre măsurile incluse în Planul Integrat de Calitate a Aerului, PMB aminteşte: promovarea utilizării transportului public, îmbunătăţirea calităţii transportului public; realizarea de facilităţi park & ride la staţiile cheie de transport public şi staţii de transport intermodale tren/autobuz/metrou; realizarea de benzi unice dedicate transportului public şi vehiculelor de intervenţie pentru arterele pe care există trasee de transport în comun; creşterea ponderii utilizării transportului electric public; extinderea şi integrarea superioară a traseelor de transport public de suprafaţă şi subteran, urban; continuarea implementării proiectelor de mobilitate urbană (Master Plan General pentru Transport Urban şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă); modernizarea şi extinderea (acolo unde este posibil) a arterelor de circulaţie; introducerea unui sistem de transport public cu biciclete; gestionarea traficului în zona centrală; iniţierea unui program de achiziţie biciclete pentru public; măsuri pentru reducerea emisiilor din încălzirea în sectorul rezidenţial; continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor; continuarea modernizării centralelor termice de cvartal şi dotarea acestora cu cazane cu arzătoare cu emisii reduse de poluanţi; reabilitarea reţelelor de distribuţie primară şi secundară a energiei termice; conservarea/ameliorarea/extinderea spaţiilor verzi din Capitală şi extinderea suprafeţelor de spaţii verzi prin renaturarea unor terenuri supuse eroziunii eoliene; măsuri pentru reducerea emisiilor de particule din resuspensie. 

Citeşte şi: România trimisă în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru nerespectarea valorilor-limită convenite pentru calitatea aerului