PMB spune că nu poate aloca fonduri pentru Centura oraşului deoarece nu se află în administrarea sa, ci a Ministerului Transportului

Primăria Capitalei a transmis joi, după ce spune că a fost "ţinta unui val de critici", că Centura Bucureştiului nu este administrată de municipalitate, ci de Ministerul Transporturilor, iar în ultimii doi ani primarul Gabriela Firea a cerut de mai multe ori Guvernului să transfere şoseaua de centură în subordinea primăriei. Într-un răspuns preliminar, Guvernul a constatat că acest demers ar duce la pierderea fondurilor europene accesate deja de Ministerul Transporturilor.

02 aug. 2018, 15:10
PMB spune că nu poate aloca fonduri pentru Centura oraşului deoarece nu se află în administrarea sa, ci a Ministerului Transportului

Primăria Capitalei spune, într-un comunicat de presă transmis joi, după ce a fost „acuzată că nu ia măsurile necesare pentru realizarea Centurii Capitalei”, că şoseaua nu se află în administrarea Primăriei Bucureşti, ci a Ministerului Transporturilor şi, în consecinţă, potrivit legislaţiei în vigoare, municipalitatea nu poate aloca fonduri şi nu se poate implică în soluţionarea şi finalizarea unui obiectiv pe care nu îl administrează.

Municipalitatea mai precizează că, încă de la preluarea mandatului de către Gabriela Firea, aceasta a solicitat în repetate rânduri Guvernului transferul Centurii Capitalei în administrarea Primăriei Capitalei, astfel încât modernizarea acesteia să poată fi făcută în cel mai scurt timp. În acest scop, Firea a avut nenumărate întâlniri cu premierii României pentru a soluţiona această problemă care are efecte atât asupra traficului din Bucureşti, cât şi asupra celui din judeţul Ilfov.

Aceeaşi sursă spune că s-au analizat demersurile de preluare a Centurii Capitalei cu scpecialişti din domeniu transporturilor, astfel că s-a stabilit că autoritatea locală poate să preia, să finalizeze şi să administreze Centura, care este inclusă în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, un document strategic al Municipiului Bucureşti, realizat sub egidă BERD. De asemenea, primarul general a solicitat crearea de grupuri de lucru formate din specialişti ai Ministerului Transporturilor, ai CNAIR şi ai PMB pentru a identifică soluţiile tehnice necesare finalizării acestui obiectiv.

Primăria spune însă că un răspuns preliminar al Guvernului este că acest transfer al Centurii Capitalei ar putea duce la pierderea de fonduri europene deja contractate de Ministerul Transporturilor

„Aşa cum a explicat Primarul General, reiterem faptul că finanţarea este alocată pentru obiectivul de investiţii, nu pentru instituţia care îl derulează. Primăria Capitalei are, în premieră, un departament format din specialişti cu experienţă care se ocupă de atragerea de fonduri europene şi de monitorizarea acestora, fiind pregătită pentru procesul de preluare a Centurii Capitalei de la Ministerul Transporturilor”, se mai arată comunicatul de presă.

Totodată, Primăria Bucureşti transmite că nu a primit un răspuns pozitiv din partea autorităţii centrale cu privire la preluarea în administrare a Centurii Capitalei.

Mesajul unui medic veterinar din Bucureşti s-a viralizat zilele trecute pe reţelele de socializare după ce acesta s-a filmat în timp ce era blocat în trafic pe centura Capitalei şi a criticat dur administraţia pentru lipsa de interes pentru infrastructură.