PMB va returna Ministerului de Finanţe 32 de milioane de lei

Primăria Municipiului București va returna Ministerului de Finanțe 32 de milioane de lei, sumă care a rămas neutilizată după plata deconturilor RADET pentru ultimele trei luni ale anului trecut, conform unei hotărâri adoptate în ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București.

25 mart. 2016, 15:40
PMB va returna Ministerului de Finanţe 32 de milioane de lei

„Cei 32 de milioane de lei sunt returnați către Ministerul de Finanțe, la solicitarea ministerului. Noi am trimis o adresă cu solicitarea să folosim acești bani în folosul RADET. Nu ni s-a acceptat pentru că în corpul cererii, care s-a depus pentru împrumutul acela de 248 de milioane, s-a specificat clar ca ei să fie folosiți pentru octombrie, noiembrie și decembrie. Întrucât am avut temperaturi pozitive în iarna aceasta, nu s-au putut folosi toți banii. Din punctul acesta de vedere, RADET nu are de ce să sufere, pentru că sunt banii alocați și Regia nu va avea de suferit”, a spus primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava.

El a adăugat că, în cazul în care banii nu ar fi returnați, PMB ar plăti „dobânzi inutile”.

Conform hotărârii, adoptată cu 28 de voturi „pentru” și 12 abțineri, se reduce bugetul creditelor interne ale municipiului București pe 2016 la venituri și cheltuieli cu suma de 32 milioane de lei. Suma provine din împrumutul de la Trezorerie, în valoare de 248 milioane de lei, care nu mai poate fi utilizată, conform scrisorii Ministerului Finanțelor. De asemenea, se aprobă utilizarea sumei de 102 milioane lei din împrumutul de trezorerie, aflată în excedentul bugetului la 31 decembrie 2015, pentru plata decontului pentru energia termică pe luna decembrie 2015.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotărâre, PMB a împrumutat de la Trezorerie 248 milioane lei pentru asigurarea finanțării cheltuielilor curente privind furnizarea energiei termice către populație în sezonul rece. Din suma respectivă au fost folosite 215 milioane lei pentru plata deconturilor RADET pe lunile octombrie, noiembrie și decembrie. A rămas un rest de 32 de milioane de lei, care a fost inclus în proiectul de buget pentru plata deconturilor pe luna ianuarie. Ministerul Finanțelor a apreciat însă că disponibilul rămas după plata deconturilor pentru lunile octombrie-decembrie nu poate fi utilizat pentru luna ianuarie, deoarece ar fi o economie utilizată în alt scop decât cel contractat. Prin urmare, suma trebuie returnată Ministerului Finanțelor.