PMP: Solicitarea PSD ca AEP să vină cu legea VOTULUI prin CORESPONDENŢĂ, JOC de PASE instituţional

Şeful PMP Eugen Tomac a susţinut, după amânarea discuţiilor din Comisie asupra legii votului prin corespondenţă, că solicitarea PSD ca AEP să propună un proiect pe această temă e "un joc de pase instituţional" şi o "pierdere de timp", arătând că iniţiativa sa legislativă e "singura opţiune reală".

08 oct. 2015, 18:30
PMP: Solicitarea PSD ca AEP să vină cu legea VOTULUI prin CORESPONDENŢĂ, JOC de PASE instituţional

„Am prevenit de la bun început că decizia PSD de a cere Autorităţii Electorale Permanente elaborarea unui proiect de lege privind votul prin corespondenţă este «un joc de pase instituţional», iar rezultatul va fi doar pierdere de timp.Ieri, din nefericire, mi s-a confirmat presupunerea„, a scris Eugen Tomac, pe Facebook, după ce miercuri Comisia de cod electoral a amânat dezbaterile asupra legii votului prin corespondenţă pentru luni, timp în care grupurile parlamentare să vină cu răspunsuri la câteva întrebări adresate de Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza cărora instituţia ar urma să construiască un proiect draft al legii.

Citeşte şi: Liberalii acuză PSD că îşi urmăreşte „interesele meschine” în privinţa votului prin corespondenţă

Preşedintele PMP susţine că proiectul propus de el este „singura opţiune reală” pentru o lege a votului prin corespondenţă, fiind elaborat de experţi din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi avizat de mai multe ministere şi instituţii cu competenţe în domeniu, inclusiv de către Autoritatea Electorală Permanentă. Mai mult, spune Tomac, pentru redactarea proiectului a fost analizată legislaţia multor state europene care practică acest tip de vot.

Liderul PMP îl citează însă pe premierul Victor Ponta, care a afirmat zilele trecute la un post de televiziune că „domnul Tomac a avut un proiect, PNL a venit la PSD şi a zis: respingem!”, ca motiv pentru care legea nu este în acest moment discutată în Parlament şi se recurge la soluţia unui draft al AEP, scrie Mediafax.

„Am solicitat parlamentarilor, la nivel colectiv şi individual, să intervină pentru îmbunătăţirea propunerilor sau să devină coiniţiatori. Nu am primit nici măcar un răspuns. (…) Contestabile sau nu declaraţiile premierului Victor Ponta (în general), realitatea este aceasta: PSD şi PNL au îngropat accesul românilor de peste hotare la vot”, mai scrie Tomac.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a acuzat, miercuri, în Comisia de cod electoral, că AEP „trage de timp” şi e „incapabilă” să vină cu un proiect de lege privind votul prin corespondenţă, după o nouă amânare a dezbaterilor ca urmare a unor solicitări făcute de AEP.

Reprezentanţii AEP au venit în faţa Comisiei cu un set de 6 întrebări la care grupurile parlamentare să vină cu răspunsuri în privinţa arhitecturii legii privind votul prin corespondenţă. În urma unor dezbateri scurte, s-a stabilit ca discuţiile să fie amânate pentru luni, iar între timp să fie oferite aceste răspunsuri. În urma propunerilor grupurilor parlamentare, AEP ar urma să elaboreze un „schelet” al legii votului prin corespondenţă, care să fie apoi dezbătut de către membrii Comisiei.

Întrebările lansate de AEP pentru elaborarea proiectului de lege se referă la: tipurile de procese electorale la care urmează să fie aplicat votul prin corespondenţă, categoriile de alegători care vor beneficia de prevederi, perioada şi modul în care se va face înregistrarea alegătorilor pe listele speciale pentru vot în diaspora, data limită pentru recepţionarea scrisorilor cu intenţia de vot, posibilitatea ca un votant înregistrat pentru votul prin corespondenţă să renunţe la drept pentru a vota, fizic, într-o secţie de votare, dar şi posibilitatea celor care au votat deja prin corespondenţă să-şi anuleze votul pentru a vota, fizic, într-o secţie.