PMP sprijină acordarea unui sprijin financiar necesar construirii Catedralei Mântuirii Neamului

Preşedintele PMP Sector 1, Sebastian Moise, a precizat că reprezentanţii partidului în Consiliul Local al sectorului au votat pentru acordarea unui ajutor financiar necesar construirii Catedralei Mântuirii Neamului, Moise acuzând USB şi PNL că pun în antiteză susţinerea acordată cultelor cu proiectele din domeniul educaţiei şi sănătăţii.

30 iul. 2016, 09:34
PMP sprijină acordarea unui sprijin financiar necesar construirii Catedralei Mântuirii Neamului

„În cadrul şedinţei din 28 iulie, consilierii PMP au votat în favoarea acordării unui sprijin financiar pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ca urmare a solicitării Bisericii Ortodoxe Romane. Partidul nostru consideră importantă valorificarea parteneriatului dintre stat şi culte, în mod special atunci când este necesar sa renovăm sau să construim clădiri cu valoare de monument istoric”, precizează Sebastian Moise, potrivit news.ro.

El acuză consilierii locali ai USB şi PNL că au indus în eroare opinia publică încercând să lase impresia că ajutorul dat cultelor reduce proiectele în domeniile edicaţiei şi sănătăţii.

„Responsabil pentru dezastrul din sănătate este managementul defectuos din administraţie, care nu are legătură cu activitatea niciunui cult din Romania. Prin urmare, asocierea acestor teme este falsă şi nu are niciun fundament. Votul negativ dat de consilierii USB şi PNL demonstrează o abordare populistă, care nu are nimic în comun de fapt cu agenda comunităţii”, a conchis liderul PMP Sector 1.

Consilierul USB la Sectorul 1 Clotilde Armand a declarat, vineri, într-o conferinţă organizată în faţa Primăriei de sector, că USB s-a abţinut la votul privind alocarea unei sume de 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, propusă de consilierii PSD, însă a dorit alocarea a două milioane de lei şi consultarea cetăţenilor privind oportunitatea cheltuirii restului de bani pentru spitale.

Clotilde Armand a arătat că reprezentanţii USB în Consiliul Local au primit cu o zi înainte de şedinţă proiectele aflate pe ordinea de zi şi cele de pe ordinea suplimentară.

Referitor la proiectul consilierilor PSD, de acordare a unui sprijin de zece miioane de lei pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, Armand a spus că reprezentanţii USB nu au avut timp să studieze acest proiect.

„Proiectul a fost dezbătut cu o zi înainte în Comisia de buget din Primărie, nu s-a ajuns la nicio concluzie. Noi, chiar dacă nu am avut timp să îl studiem, ştim că este un proiect de ţară important, de 100 de ani românii ortodocşi îşi doresc această catedrală, dar am spus de asemenea că este o sumă destul de mare (..) şi trebuie o dezbatere publică”, a spus vicepreşedintele USB.

Clotilde Armand a mai arătat că este nevoie să se ceară părerea locuitorilor Sectorului 1 pentru astfel de proiecte, iar USB a insistat să se aloce sume de bani pentru spitale.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat, vineri, că Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române şi Patriarhul Daniel au solicitat oficial suma de 10 milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, iar o astfel de cerere a fost făcută către toţi primarii de sector, consilierii PSD de la Sectorul 1 asumându-şi să înainteze această propunere printr-un proiect, în şedinţa de Consiliu Local.

„Proiectul depus de PSD a fost depus pe ordinea suplimentară a şedinţei de ieri (joi – n.r.) a Consiliului Local, a ajuns în şedinţa de comisie şi proiectul nu a trecut”, a spus Tudorache.

El a ţinut să precizeze că solicitarea a venit din partea Patriarhiei şi, din câte ştie, această solicitare pentru alocarea sumei de 10 milioane de lei a fost făcută la fiecare primărie de sector.

„Toţi primarii au spus că au primit această solicitare, era normal ca PSD să o treacă pe ordinea de zi. Nu a trecut, asta este”, a adăugat el.

„Este normal ca fiecare administraţie să dea câte un pic şi pentru spitale, şi pentru cultură, şi pentru… mă refer la chestii naţionale”, a mai spus el.

Citeşte şi Clotilde Armand cere alocarea a doar 2 milioane de euro pentru Catedrală şi organizarea de dezbateri cu cetăţenii