PNL a votat planul de austeritate al premierului Ciolacu. Ciucă: Avem nevoie de bani să putem susține plata pensiilor și salariilor

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, afirmă, luni seară, că de îndeplinirea jaloanelor din PNRR depinde accesul României la fondurile europene, de aceea atingerea acestora în anumite domenii este prioritatea actualei sesiuni parlamentare. Ciucă face apel la senatori ca mobilizarea pentru dezbaterea şi votarea obiectivelor legislative din PNRR să fie exemplară şi le cere ”o atitudine echilibrată şi un comportament serios, fără circ”.

04 sept. 2023, 21:53
PNL a votat planul de austeritate al premierului Ciolacu. Ciucă: Avem nevoie de bani să putem susține plata pensiilor și salariilor

Liderii PNL au votat, luni, pentru asumarea răspunderii guvernului pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare. Votul a fost dat după o ședință informală care a avut loc duminică în care mai mulți lideri PNL și-au aratat nemulțumirea față de realația cu partenerii de guvernare de la PSD. Unii lideri chiar au cerut ieșirea de la guvernare, potrivit unor surse politice. „Votul de azi confirmă decizia pentru continuarea guvernării, pentru asigurarea stabilității țării, faptul că am discutat arată că suntem un partid viu”, a declarat, luni, președintele PNL, Nicolae Ciucă.

„Am discutat cât se poate de onest toate aceste probleme. Avem nevoie ca prin aceste colectări la buget și reducerea cheltuielilor să putem asigura banii necesari pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare și modernizare a României. Avem nevoie de fonduri să putem să susținem plata pensiilor și a salariilor. Toate aceste măsuri nu trebuie să afecteze veniturile populației”, a spus Ciucă, referitor la nevoia de a face rost de bani la buget.

Mai mulţi liberali au transmis duminică, în şedinţa partidului, că partidul nu va da un vot în alb pachetului de măsuri fiscale, fără să existe o discuţie înainte în coaliţie şi în Guvern şi să se cunoască toate măsurile pe care premierul Ciolacu le aduce în faţa Parlamentului. Potrivit unor surse liberale, în şedinţă s-a vorbit despre impactul acestor măsuri care afectează mediul privat și electoratul liberal.

Schimbări importante de la 1 octombrie 2023, măsuri de austeritate cu impact direct în buzunarul românilor
Luni, liderii PNL s-au reunit în ședința BPN, în care au validat decizia anunțat de premierul Marcel Ciolacu de asumare a răspunderii în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale.

„Am avut discuții și am prezentat cât se poate de clar care sunt elementele fundamentale pe care PNL le-a susținut și le susține pentru angajarea acestei răspunderi. Elementele fundamentale sunt trei: reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea evaziunii fiscale și măsurile fiscale”, a declarat Nicolae Ciucă.

Președintele PNL s-a referit și la unele măsuri care urmează a fi adoptate de guvern, precum și la „liniile roșii” ale liberalilor.

”Priorităţile legislative ale noii sesiuni parlamentare care a început astăzi sunt, în mod categoric, măsurile fiscale necesare echilibrării bugetare şi jaloanele din PNRR care vizează reformarea sistemului general de pensii, a pensiilor de serviciu şi o nouă lege a salarizării din sectorul public. De îndeplinirea acestor jaloane depinde accesul României la fondurile europene din PNRR”, a scris, luni seară, pe Facebook, preşedintele senatului.

Rareş Bogdan: „PNL nu părăsește guvernarea, nu părăsește corabia când îi e greu, în plină furtună”
Nicolae Ciucă afirmă că nu ne permitem să pierdem aceşti bani ”De aceea, le cer colegilor senatori ca mobilizarea pentru dezbaterea şi votarea obiectivelor legislative din PNRR să fie una exemplară”, a mai transmis preşedintele Senatului.

Acesta afirmă că, de asemenea, se urmăreşte ca legile să fie mai simple şi mai clare. ”Şi în această sesiune de toamnă, voi continua să lucrez la eliminarea suprapunerilor din acte normative şi la reducerea birocraţiei. Ca preşedinte al Senatului, îmi asum să contribui la reclădirea încrederii cetăţenilor în instituţia parlamentară. Pentru acest obiectiv sunt necesare o atitudine echilibrată şi un comportament serios, fără circ şi fără gesturi la limita bunului simţ”, a mai transmis Icucă.

Acesta afirmă că ”Parlamentul nu trebuie să fie scena demagogiei, nici a scandalului politic, ci a muncii pentru cetăţeni şi a profesionalismului”.

”Invit toate grupurile parlamentare la decenţă şi la activitate eficientă. Traversăm un context economic şi social complicat, în care se impune ca atât puterea, cât şi opoziţia, să dea dovadă de responsabilitate. Urez tuturor colegilor putere de muncă şi gândul bun, pentru a servi cum se cuvine interesele românilor şi ale României. Doamne ajută”, a mai adăugat preşedintele senatuluii, Nicolae Ciucă.