PNL anunţă proiect de lege pentru interzicerea amnistiei şi graţierii, după decizia CCR

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii vor elabora un proiect de lege pentru interzicerea amnistiei şi graţierii, după ce CCR a decis că întrebarea de la referendum care făcea referire la acest lucru este neconstituţională.

22 iul. 2019, 12:26
PNL anunţă proiect de lege pentru interzicerea amnistiei şi graţierii, după decizia CCR

Curtea Constituţională a discutat săptămâna trecută pe marginea respectării dispoziţiilor constituţionale în cazul celor două proiecte de revizuire a Constituţiei depuse în Parlament după referendumul din 26 mai.

Aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori individuală revine Parlamentului, respectiv preşedintelui României şi nu poate fi impusă o interdicţie generală de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni, a stabilit CCR.

Ludovic Orban: Decizia CCR este contrară voinţei exprimate de cetăţeni la referendumul de pe 26 mai 

„Am analizat situaţia creată în urma deciziei stranii a Curţii Constituţionale, care nu a acceptat ca decizia luată de cetăţeni în cadrul referendumului din 26 mai de a interzice amnistia şi graţierea să fie cuprinsă în proiectul de revizuire a Constituţiei. Aşteptăm motivarea. Decizia pe care am luat-o este foarte simplă: pentru noi voinţa cetăţenilor este literă de lege şi proiectul de revizuire a Constituţiei va merge mai departe în dezbaterea parlamentară, fără articolele respective, urmând ca după apariţia motivării CCR să elaborăm un proiect de lege de modificare a legii penale astfel încât în legea penală să includem această decizie pe care au luat-o cetăţenii români de a interzice amnistia şi graţierea pentru faptele de corupţie”, a declarat Orban, luni, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.