PNL boicotează întoarcerea lui Băsescu. Unii parlamentari liberali nu vin la şedinţa de plen

Liberalii vor să boicoteze şedinţa extraordinară a Parlamentului în care se va da citire deciziei CCR de invalidare a referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Unii dintre parlamentarii PNL au decis astfel să nu participe la şedinţa de plen, fiind vorba de o decizie "individuală de boicot", după cum a explicat purtătorul de cuvânt al partidului, Mihai Voicu. Fără cvorum, şedinţa nu poate avea loc, ceea ce ar amâna întoarcerea lui Băsescu la Cotroceni.

RomaniaTV.net
27 aug. 2012, 11:13

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat luni că sunt foarte mulţi parlamentari ai PNL care nu doresc să participe la şedinţa de plen reunit, luând o decizie „individuală de boicot”,

„Momentan sunt decizii individuale, pot să vă confirm faptul că foarte mulţi colegi, dacă nu cumva toţi, au spus că nu doresc să participe la şedinţa de astăzi şi o să vedem în funcţie şi de decizia pe care o vom lua împreună cu colegii de la PSD şi de şedinţa de grup. (…) Momentan e o formă de boicot individual şi nu putem obliga pe cineva să asiste la citirea unei decizii pe care o considerăm incorectă, chiar nu-i putem obliga”, a declarat Voicu, citat de Mediafax.

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, luni, de la ora 15.00, pentru citirea hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui.

Într-o intervenţie telefonică la România TV, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu a exclus ca şedinţa plenului reunit să ducă şi la dezbateri pe marginea deciziei CCR ce va fi citită în plen de către unul din judecătorii Curţii.

„Avem obligaţia să invităm judecătorii CCR să citească decizia, dar eu nu pot opri colegii parlamentari să aibă o dezbatere pe acestă temă (…) Trebuie să deschidem şedinţa, grupurile parlamentare să dezbată o perioadă de timp, să se citească decizia şi să o trimitem la Monitorul Oficial după care grupurile parlamentare pot continua dezbaterea”, a declarat, duminică, Valeriu Zgonea.

Senatorul PNL Ioan Ghişe declara sîmbătă că va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de deciziile BEC şi CCR şi să se constate că preşedintele Traian Băsescu a fost demis de popor la referendum prin votul a peste 7,4 milioane de români.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.