PNL Covasna: Marşurile ungurilor pentru autonomie au efect destructiv asupra relaţiilor multietnice

Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, consideră că mitingurile pentru autonomie, precum "Marele marş al secuilor", au un efect distructiv asupra relaţiilor multietnice, potrivit Mediafax. El a mai spus că dialogul ar fi o cale mult mai eficientă.

25 oct. 2013, 15:39
PNL Covasna: Marşurile ungurilor pentru autonomie au efect destructiv asupra relaţiilor multietnice

Marius Obreja a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, referitor la „Marele marş al secuilor” care va avea loc duminică în judeţul Covasna că, în opinia sa, mitingurile pentru autonomie teritorială sunt contraproductive pentru relaţiile interetnice.

El a subliniat că nu are ce şi de ce să comenteze acele manifestări „la care se întâlnesc secuii pentru a-şi reafirma apartenenţa la o identitate”, în schimb consideră că manifestaţiile pentru autonomie au efect redundant.

„Atâta vreme cât oamenii se întâlnesc pentru a-şi reafirma apartenenţa la un neam şi la o cultură, chiar nu aş avea ce să spun, dar ţinând cont de scopul declarat al acestei manifestări, şi anume acela pentru autonomie, senzaţia mea este că tot ce se întâmplă, aceste manifestaţii legate de autonomie, au efect redundant, deja contrar, şi un efect chiar distructiv asupra relaţiilor multietnice”, a spus Obreja.

Preşedintele PNL Covasna consideră că o manifestare precum „Marele marş al secuilor” poate genera reacţii adverse din partea românilor, şi din judeţul Covasna, dar în special din restul ţării.

„Orice argument de genul «uite câţi secui suntem noi şi ne manifestăm adunându-ne într-un loc, formând un lanţ uman» are efect distructiv asupra relaţiilor interetnice”, a spus el, apreciind că dialogul ar fi o cale mult mai eficientă, pentru că în acest fel reprezentanţii maghiarilor ar putea explica de ce doresc autonomie, iar românii ar putea să înţeleagă eventualele avantaje ori dezavantaje.

„Aş vrea să văd o sută de oameni care ar putea să explice cap-coadă ce e aia autonomie, ce ar fi bine pentru unii şi pentru alţii, la ce riscuri te expui sau ce avantaje pot apărea, deci să fie un dialog”, a spus Obreja.

El a apreciat că majoritatea românilor nu pot accepta ideea autonomiei pentru că în memoria lor există amintiri ori informaţii despre fosta regiune autonomă maghiară.

„Marele marş al secuilor” va avea loc, duminică, în judeţul Covasna, iar la manifestarea organizată de Consiliul Naţional Secuiesc şi sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici sunt aşteptaţi peste 150.000 de maghiari, care să protesteze faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Evenimentul va începe la ora 11.00, cu slujbe ecumenice, iar marşul propriu-zis la ora 12.00 şi se va desfăşura de-a lungul DN 11, manifestanţii pornind din 14 locuri şi urmând să formeze, la finalul marşului, un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău.

Printre participanţii la marş se vor număra şi preşedinţii UDMR, PCM, PPMT şi CNMT, respectiv Kelemen Hunor, Biro Zsolt, Toro T. Tibor şi Tokes Laszlo, alături de liderii locali şi judeţeni ai formaţiunilor politice.

La Chichiş vor fi prezenţi senatorul UDMR Tanczos Barna, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR şi al CJ Harghita, Borboly Csaba. Deputatul Korodi Attila va manifesta la Ozun, iar europarlamentarul UDMR Sogor Csaba va merge în zona localităţilor Chichiş şi Reci. Preşedintele UDMR, Kelemn Hunor, se va afla la Târgu Secuiesc, iar Laszlo Tokes la Moacşa, alături de Toro T. Tibor.

UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi s-au confecţionat şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi purtate pe tot parcursul marşului, pornind din Breţcu, Târgu Secuiesc, intersecţia de la Reci şi Chichiş.

Din Mureş, mai exact din comuna Ghindari, au pornit, joi, spre judeţul Covasna, şase căruţe în care se află aproximativ 20 de persoane, între care şi primarul Marton Zoltan, vicepreşedinte al PCM, şi preotul Kiss Karoly, preşedintele Consiliului Secuiesc al comunei. Aceştia urmează să ajungă, sâmbătă seară, în apropierea localităţii Reci din Covasna, după parcurgerea a circa 145 de kilometri. De altfel, şi liderul CNS, Izsak Balazs, a parcurs o parte din acest traseu cu căruţa, până la Odorheiu Secuiesc, de unde a plecat spre Sfântu Gheorghe.

Din Harghita, peste 4.000 de persoane vor participa la „Marele marş al secuilor”, o garnitură de tren fiind închiriată special.

O mie de persoane vor ajunge la limita judeţului Covasna cu Braşovul cu un tren format din opt vagoane, închiriat de Organizaţia Teritorială Ciuc a UDMR şi CNS de la compania privată de transport feroviar Regiotrans, fiecare călător urmând să achite 15 lei. Trenul va pleca, duminică dimineaţă, din comuna Sândominic şi va opi în fiecare haltă, până la Băile Tuşnad, pentru a aduna participanţii la Marşul Secuilor. De acolo, va merge fără oprire până la Chichiş, unde vor manifesta reprezentanţii UDMR, PCM şi CNS.

Alţi o mie de demonstranţi din bazinul Ciuc vor fi transportaţi la Ozun cu 15 autobuze şi mai multe microbuze închiriate de UDMR. Din bazinul Gheorgheni vor participa aproximativ 200 de persoane de la UDMR, PCM şi CNS, care se vor deplasa pe cont propriu şi vor ocupa sectorul din dreptul localităţii Sântion Lunca. Din bazinul Odorhei vor merge aproximativ 500 de persoane, care vor ajunge cu 10 autobuze şi cu maşinile personale şi vor ocupa proţiunea de drum de-a lungul localităţilor Lemnia, Lunga şi Tinoasa.

Din partea PPMT Harghita vor demonstra, la Moacşa, aproximativ 1.400 de persoane, membri şi simpatizanţi au partidului, care vor pleca din judeţ cu 38 de autobuze închiriate de PPMT.

Potrivit unei decizii comune a UDMR, PCM, PPMT şi CNS, harghitenii vor purta în mâini drapele secuieşti şi pancarte cu numele localităţilor de provenienţă.

De asemenea, simultan cu „Marele marş al secuilor” vor fi organizate „manifestaţii de simpatie” în mai multe oraşe din Europa şi America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zürich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles şi Toronto.

În Covasna, manifestarea va fi precedată de aprinderea, sâmbătă seara, a unor „focuri de veghe ale autonomiei”. Astfel, reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor din judeţul Covasna – HARIT vor aprinde un astfel de foc pe Creasta „Pivniţa Uriaşului” de lângă comuna Moacşa, iar alte două focuri vor fi aprinse de reprezentanţii CNS pe Muntele Perko (comuna Sânzieni) şi pe dealul „Larmafa” (între Ojdula şi Hilib).

 

VEZI SI:

Laszlo Borbely nu vede care e problema cu Ţinutul Secuiesc. „Îl ducem undeva?”

 

 


Sfântul Andrei
Sfântul Andrei