PNL decide vineri lista finală a Guvernului minoritar Ciucă. Rocade surpriză, dar şanse minime să treacă în Parlament

O decizie finală, inclusiv în ceea ce priveşte momentul depunerii la Parlament a listei Cabinetului Ciucă şi a programului de guvernare este aşteptată vineri, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, care s-a mutat la ora 15.

29 oct. 2021, 08:34
PNL decide vineri lista finală a Guvernului minoritar Ciucă. Rocade surpriză, dar şanse minime să treacă în Parlament

UPDATE:

Mai multe schimbări de portofolii ar putea apărea în lista Guvernului  PNL-UDMR care a circulat după discuţia de joi seară a liderilor liberali cu preşedintele Klaus Iohannis, surse din PNL declarat pentru News.ro că în partid sunt nemulţumiri şi dispute. Aspirant la portofoliul Justiţiei, pentru care a fost anunţat iniţial Cătălin Predoiu, este şi senatoarea Alina Gorghiu, iar n aceste condiţii, este vehiculată posibilitatea transferării lui Predoiu la Apărare. Nici ocupantul portofoliului de la Ministerul Cercetării nu mai este cert,în locul lui Pavel Popescu fiind posibilă desemnarea lui Robert Sighiartău. De asemenea, şi posibilul titular de la Transporturi a fost schimbat. Scandalul izbucnit în PNL pe tema împărţirii posturilor în Cabinetul Ciucă a determinat şi amânarea şedinţei Biroului Executiv al partidului, anunţată iniţial pentru ora 11.00 şi reprogramată la ora 15.00.

În partid sunt nemulţumiri din cauza împărţirii posturilor, după ce o primă listă cu viitoarea componenţă a Guvernului Ciucă a circulat în urma întâlnirii liberalilor cu preşedintele Iohannis. Conform surselor citate, Ministerul Justiţiei, unde figura ca titular Cătălin Predoiu, care a mai deţinut acest post, a fost revendicat de către Alina Gorghiu, din acest motiv lui Predoiu urmând să-i revină Apărarea, post pe care acesta se pare că nu îl doreşte.

Biroul Executiv al  PNL se reuneşte vineri dimineaţă, fiind aşteptat anunţul oficial referitor la formula de guvernare, dar şi cel privind momentul depunerii listei guvernului şi a programului de guvernare la Parlament. În PNL, sunt voci care susţin ca acestea să fie depuse sâmbătă, pentru a mai avea negocieri în vederea susţinerii Guvernului, în timp ce alţi membri ai partidului optează pentru varianta depunerii vineri, urmând ca negocierile să continue până la momentul votului.

Liberalii mizează pe faptul că marţi ar putea avea loc audierile miniştrior în comisiile parlamentare de specialitate, miercuri urmând să se desfăşoare votul în plenul Camerelor reunite.

Lista miniștrilor stabilită de Klaus Iohannis și PNL. Nelu Tătaru revine la Sănătate, Florin Roman – la Economie, Cristian Buşoi la Transporturi

Potrivit ultimelor informaţii, liberalii şi preşedintele Klaus Iohannis vor încerca trecerea prin Parlament a unui guvern minoritar PNL + UDMR condus de generalul (r) Nicolae Ciucă.

Ludovic Orban a declarat marți, la B1 TV, că nu e exclus să se ajungă la alegeri anticipate dacă președintele Klaus Iohannis se încăpățânează să desemneze premieri care nu pot forma o majoritate.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a reiterat luni că aşteaptă ca PSD şi USR să arate responsabilitate şi să voteze Guvernul minoritar, arătând că în cazul în care cele două formaţiuni nu vor susţine acest Executiv, singura opţiune sunt alegerile anticipate.

Lista iniţiaklă miniştrilor arăta aşa:

Prim-ministru: Nicolae Ciucă

Vicepremier: Kelemen Hunor

Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu

Ministerul Apărării Naţionale: Simona Cojocaru

Ministerul Finanţelor Publice: Dan Vîlceanu

Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode

Ministerul Educaţiei: Sorin Cîmpeanu

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Tánczos Barna

Ministerul Energiei: Virgil Popescu

Ministerul Tineretului şi Sportului: Novak Eduard.

Ministerul Investiţiilor şi proiectelor Europene: Hegedus Csilla

Ministerul Agriculturii: Daniel Constantin

Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu

Ministerul Transporturilor: Cristian Buşoi

Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru

Ministerul Justiţiei: Cătălin Predoiu

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizăzii: Pavel Popescu

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului: Florin Roman

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi a Administraţiei: Cseke Attila

Kelemen Hunor vrea ca PSD sau USR să vină la guvernare: „Trebuie să terminăm cu ostilităţile, să oferim o majoritate”
Gheorghe Falcă a spus joi seara la Digi24 că este posibil ca PNL să meargă în următoarele zile către alte direcții „decât guvern minoritar”. Cel mai probabil, liberalii vor decide vineri dacă se vor înțelege cu USR sau cu PSD pentru formarea unui nou executiv, potrivit vicepreședintelui PNL.

Întrebat care este varianta pe care va merge PNL – cu PSD sau cu USR, Gheorghe Falcă a spus că în acest moment crede că „este dificil de răspuns”.

„Constatăm și noi că echipa de negociere care s-a întâlnit atât cu domnii de la PSD, cât și cu domnii de la USR nu a reușit să-și atingă obiectivul de a avea un guvern minoritar. De aceea, cred că mâine, în ședința de la ora 11:00, posibil să luăm în analiză efectul negocierilor și să mergem spre alte direcții”, a spus Gheorghe Falcă la Digi24.

„Eu spun punctul meu de vedere, văzând că cei care au fost desemnați să negocieze nu au reușit nici să obțină un guvern minoritar susținut de PSD printr-o procedură transparentă, și nici să realizeze cu USR un compromis, pentru că am văzut și eu un anumit blocaj la USR, dar nu trebuie să ne uităm în acea direcție. Cred că putem să găsim punți comune, dar cu angajamente clare, pentru că această criză a plecat din punctul în care USR a părăsit guvernul”, a adăugat vicepreședintele PNL.

„Cred că în negocieri mai pot rămâne variante de a înțelege – o jumătate de guvern să fie oameni politici și o jumătate de guvern să fie tehnocrați susținuți de PSD. La fel, în negocierea cu USR-ul poate să existe o flexibilizare a ceea ce înseamnă un guvern. Deci, am putea gândi și structura guvernului, cu un alt drum, cu o altă viziune, cu perspective noi, mai ales că avem acest PNRR care azi a primit sursa de finanțare, în 4 săptămâni avem 3,7 miliarde de euro în România, deci trebuie să fim pregătiți în toate domeniile, atât guvernamental, cât și de interpretare a acestor bani”, a mai spus Falcă.

În ceea ce privește decizia pe care o va lua PNL în privința unui partener de guvernare – USR sau PSD, Gheorghe Falcă a declarat că el crede că vineri se vor lua „decizii finale”.