PNL: Guvernul vrea să blocheze aplicarea deciziilor CCR privind conducerile ASF, SRR şi Curtea de Conturi

Deputatul liberal Theodor Nicolescu susţine că Guvernul vrea să suspende aplicarea Constituţiei şi a deciziilor Curţii Constituţionale prin faptul că nu a aplicat hotărârile CCR care stabileau că numirile făcute de Parlament în conducerile unor instituţii sunt neconstituţionale, informează Agerpres. Declaraţia survine după ce ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a trimis Camerei o scrisoare prin care avertizează că numirile nu pot fi revocate întrucât Parlamentul nu a modificat Legea CCR astfel încât Curtea să se poată pronunţa şi asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului.

RomaniaTV.net
02 sept. 2014, 14:04
PNL: Guvernul vrea să blocheze aplicarea deciziilor CCR privind conducerile ASF, SRR şi Curtea de Conturi

Theodor Nicolescu face referire la o adresă trimisă Camerei Deputaţilor de ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea. Acesta din urmă invoca lipsa unei legislaţii care să cuprindă efectele hotărârilor CCR vizavi de numirile în conducerile unor instituţii precum Curtea de Conturi, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Societatea Română de Radio.

„Domnul Zgonea a prezentat o adresă a ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, a domnului Nicolicea, care nu face nimic altceva decât să arate că Guvernul Ponta nu mai respectă nicio instituţie. (…) Practic, prin această adresă, Guvernul cere suspendarea de la aplicare a Constituţiei. Dumnealor vin şi ne spun că deciziile CCR nu ar fi aplicabile persoanelor despre care CCR spune nu au dreptul să ocupe funcţiile respective. (…) Cer Parlamentului să suspende de la aplicare însăşi Constituţia şi însăşi deciziile CCR„, a declarat Theodor Nicolescu într-o conferinţă de presă susţinută la Camera Deputaţilor.

El consideră că se încalcă principiile separării în stat. „Este vorba despre hotărâri ale Parlamentului contestate şi verificate de constituţionalitate de către CCR. Guvernul României nu are nicio implicare în întreaga procedură. Ce atribuţii are Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul în acest sens? Garantez că nu înţelegem şi cerem public ministrului pentru relaţia cu Parlamentul să vină să ne explice în temeiul căreia dintre competenţele prevăzute de hotărârea de Guvern care îi reglementează activitatea a emis această hârtie”, a spus deputatul liberal.

Nicolescu mai susţine că Eugen Nicolicea „face nişte aprecieri scandaloase” în adresa respectivă. „În primul rând constată că cei de la CCR ar fi încălcat legea 47/1992, ar fi încălcat legea care reglementează activitatea CCR. Guvernul nu are atribuţii jurisdicţionale, nu poate vorbi despre aşa ceva şi nu este vorba de o încălcare a dispoziţiilor acestei legi. Ne aflăm într-o situaţie aberantă, avem în momentul acesta oameni care decid în instituţii esenţiale ale statului fără ca ei să aibă dreptul constituţional să fie acolo”, a spus deputatul liberal.

În adresa înaintată preşedintelui Camerei Deputaţilor de către Eugen Nicolicea pe 29 iulie se arată că „Parlamentului îi revine obligaţia să promoveze o lege prin care să pună de acord prevederile Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR cu dispoziţiile deciziei CCR 727/2012. Prin această decizie, Curtea a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională”.

„Curtea Constituţională a fost obligată să depăşească vidul legislativ, astfel că: s-au încălcat prevederile art 2, alin 1, din Legea 47/ 1992 deoarece la acest articol nu se prevede atribuţia CC de a exercita controlul de constituţionalitate asupra hotărârilor Parlamentului; s-au încălcat prevederile art 11 din legea menţionată, deoarece aceasta prevede emiterea deciziilor în cazuri limitativ prevăzute, printre acestea neregăsindu-se şi controlul CC asupra hotărârilor Parlamentului”, susţine Eugen Nicolicea.

Nicolicea menţionează că, în lipsa punerii de acord a legii cu decizia CCR, nu există procedurile necesare care urmează să fie aplicate în cazul deciziilor care privesc neconstituţionalitatea hotărârilor Parlamentului, nefiind prevăzute în lege nici efectele acestor decizii.

„În consecinţă, apreciem că, deoarece în prezent nu sunt prevăzute în lege efectele în cazul deciziilor CCR prin care se constată neconstituţionalitatea hotărârilor Parlamentului, nu se poate lua nicio măsură cu privire la persoanele care au fost numite în funcţie prin hotărârile Parlamentului declarate neconstituţionale prin deciziile CCR (Curtea de Conturi, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Societatea Română de Radio)„, se arată în documentul semnat de Eugen Nicolicea.