PNL îl atacă pe Petre Daea: „Nu ştiu cum e posibil să facă asemenea gafe. Pare mai degrabă duşmanul fermierilor”

Președinte PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, transmite marți, într-un comunicat de presă, că „incompetența” ministrului Agriculturii, social-democratul Petrea Daea este de natură să-i îndepărteze pe tineriii fermieri de agricultură.

21 dec. 2022, 08:54
PNL îl atacă pe Petre Daea: „Nu ştiu cum e posibil să facă asemenea gafe. Pare mai degrabă duşmanul fermierilor”

Deputatul PNL susţine că a primit nenumărate semnale din partea fermierilor cum că ordonanța care reglementează acordarea despăgubirilor la culturile calamitate de secetă este discriminatorie faţă de agricultorii fără experienţă.

„După ce a stabilit pentru despăgubiri o formulă care mai mult le ia, decât le dă fermierilor afectați de calamități, mai nou, constatăm că același act normativ îi duce pe tinerii fermieri pe buza prăpastiei și le taie de la rădăcină orice dorință de a mai lucra pământul. Ordonanța care reglementează acordarea despăgubirilor la culturile calamitate de secetă prevede că cei care nu au un istoric de 5 ani în ceea ce privește culturile respective, nu primesc despăgubiri. Asta este o lovitură devastatoare pentru tinerii fermieri, care nu au un istoric de 5 ani și din cauza incompetenței ministrului Daea s-ar putea să nu mai aibă niciun un istoric agricol, fiindcă se vor lăsa de meserie, după experiența din acest an”, acuză liberalul.

Liderul PNL Brăila reclamă mai multe gafe ale ministerului Agriculturii strecurate în ordonanţă.

Citeşte şi: Categoria de persoane care va beneficia de bani în plus din ianuarie 2023. Se măreşte lista celor care beneficiază de ajutoare

„Am primit în ultimele zile mai multe telefoane de la tineri fermieri din județul Brăila care au fost afectați de secetă și care riscă să nu recupereze mai nimic din cheltuielile făcute la culturile de toamnă, din cauză că nu au dreptul la despăgubiri, potrivit ordonanței despre care vorbeam. Ei sunt descurajați și-mi spuneau că dacă nu reușesc să recupereze măcar o parte din bani se gândesc foarte serios să renunțe la agricultură și să se apuce de altceva.

Forma actuală a ordonanței este plină de greșeli grave și acest act normativ care trebuia să fie un ajutor pentru agricultori a ajuns să fie o bătaie de joc la adresa acestora. Nu știu cum e posibil ca niște oameni care chipurile sunt specialiști în domeniul agriculturii, cum e însuși ministrul Daea, să facă asemenea gafe, cu efecte foarte grave asupra fermierilor. Ajungi să te întrebi dacă Daea și cei din echipa lui protejează interesele fermierilor sau vrea să-i distrugă. Din ce văd, mie mi se pare că domnul Daea e mai degrabă dușmanul tinerilor fermieri, decât susținătorul lor. Și nu sunt singurul care crede asta”, afirmă Alexandru Popa

Deputatul cere schimbarea formulei de calcul a despăgubirilor astfel încât tinerii fermieri să poată beneficia și ei. „Sper că domnul ministu Daea nu vrea ca agricultura României să rămână doar pe mâna celor care au vârsta lui”.

Citeşte şi: Virgil Popescu face anunţul aşteptat de sute de mii de români: „Vom elimina declaraţiile pe proprie răspundere, pentru ca toţi cetăţenii să beneficieze de tarifele plafonate la energie”