PNL îl va propune tot pe Florin Cîţu premier la consultările de luni

Partidul Naţional Liberal a decis, într-o şedinţă online, să meargă tot cu propunerea "Florin Cîţu" pentru un nou mandat de premier.

07 oct. 2021, 22:10
PNL îl va propune tot pe Florin Cîţu premier la consultările de luni

PNL nu își schimbă poziția politică nici după ce Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură. Liderii PNL s-au reunit joi seara într-o ședință online a Biroului Executiv Național. Potrivit unor surse din partid, liberalii au decis ca la consultările de luni, de la Cotroceni, să îl propună președintelui tot pe Florin Cîțu drept candidat pentru funcția de prim-ministru.

USR îl sfidează pe Iohannis. Omul din cauza căruia s-a rupt Coaliţia merge la consultările de la Cotroceni

La acest moment, nu este clar dacă o asemenea mutare este posibilă din punct de vedere constituțional, având în vedere că există o decizie a CCR, adoptată după demiterea Guvernului Orban în 2020, care prevede că președintele nu poate să îl desemneze candidat pentru funcția de prim-ministru tocmai pe premierul demis  de Parlament prin moțiune de cenzură.

Liberalii au votat în unanimitate delegația care îi va reprezenta la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis.   Astfel, PNL se duce la Cotroceni cu Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu.

Klaus Iohannis a convocat partidele la consultări, luni, începând cu ora 12.00. PNL este primul partid chemat, urmat de PSD, la ora 13.

Klaus Iohannis: Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, referitor la nominalizarea unui nou prim-ministru, că orice persoană care o susţinere a unei majorităţi parlamentare poate deveni premier. Chestionat dacă Ludovic Orban ar putea fi luat în calcul ca variantă de şef al Executivului, şeful statului a precizat: „Din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor şi nu în presă”. Iohannis a adăugat că nu exclude niciun pas constituţional, întrebat despre posibilitatea ajungerii la alegeri anticipate.

Editorial Le Figaro: „România se afundă în instabilitate politică. Opinia publică îi atribuie lui Iohannis responsabilitatea”
„Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Nu este nicio piedică”, a explicat Klaus Iohannis, după participarea miercuri la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest de la Brdo, Slovenia, întrebat dacă mai există posibilitate ca Florin Cîţu să fie nominalizat premier în vreo formulă de Guvern.

Chestionat dacă Ludovic Orban este luat în calcul ca propunere de premier, şeful statului a răspuns: „Din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor şi nu în presă”. Întrebat mai departe dacă nu exclude varianta alegerilor anticipate, preşedintele Iohannis a spus: „Nu exclud niciun pas constituţional, dar orice am face trebuie să ducă la o soluţie, ori soluţia, indiferent cum abordăm trebuie să fie formarea unui Guvern care rezolvă problemele României şi ale românilor. Acesta e scopul politicii”.

Un număr de 41 de parlamentari susţinători ai fostului preşedinte Ludovic Orban au transmis, marţi, o scrisoare deschisă în care se precizează că acesta este cea mai potrivită persoană să negocieze refacerea coaliţiei de guvernare, fiind „reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experienţă politică şi guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi seară, că social-democraţii vor, fie să se refacă „alianţa perdanţilor”, dar aceştia se vor certa din nou în două-trei luni, fie să se declanşeze alegeri anticipate. Potrivit lui Ciolacu, PSD nu va negocia cu PNL.

 


loading...
Partenerii noștri