PNL intervine şi încetineşte demersul de desfiinţare a SIIJ: „E nevoie şi de opinia Comisiei de la Veneţia”

Preşedinta Comisiei juridice a Senatului Iuliana Scântei a precizat că încă de vineri PNL a depus amendamente la Legea de desfiinţare a SIIJ, menite să elimine superimunităţile acordate magistraţilor prin forma adoptată de Camera Deputaţilor.

14 iun. 2021, 22:27
PNL intervine şi încetineşte demersul de desfiinţare a SIIJ: „E nevoie şi de opinia Comisiei de la Veneţia”

Iuliana Scântei a adăugat că „demersul PNL este neechivoc si reprezintă un impuls pentru desfiinţarea de îndată a SIIJ” şi că, dacă va fi nevoie, se va convoca chiar şi o sesiune extraordinară a Parlamentului.

„Senatorii liberali membri ai Comisiei juridice au depus, încă de vineri, amendamente la Legea de desfiinţare a SIIJ, menite să elimine superimunităţile acordate magistraţilor prin forma adoptată de Camera Deputaţilor. Demersul PNL este neechivoc si reprezintă un impuls pentru desfiinţarea de îndată a SIIJ”, a scris Iuliana Scântei, luni pe Facebook.

Senatoarea PNL a mai spus că forma finală a legii privind desfiinţarea SIIJ trebuie să aibă acordul coaliţiei.

Iuliana Scântei: „Dacă va fi nevoie, vom cere o sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ, astfel încât ridicarea MVC să devină o realitate”

„Precizăm că forma finală a legii de desfiinţare a SIIJ are nevoie de acordul coaliţiei şi suntem încrezători că vom avea susţinerea partenerilor de guvernare. Pentru o mai temeinică fundamentare a deciziei, Coaliţia are nevoie şi de opinia Comisiei de la Veneţia care a fost sesizata de Ministrul Justitiei Stelian Ion.

În cazul în care răspunsul Comisiei de la Veneţia va fi publicat după finalizarea sesiunii ordinare a Senatului, aşa cum am anunţat încă de săptămâna trecută, PNL solicită organizarea unei sesiuni extraordinare pentru desfiinţarea SIIJ, astfel încât ridicarea mecanismului MCV să devină o realitate şi pentru România”, a completat Scântei.

Dan Barna a spus că USR PLUS vrea ca Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să fie desfiinţată în această sesiune parlamentară sau într-o sesiune extraordinară în luna iulie.

Dan Barna susţine şi el necesitatea opiniei Comisiei de la Vneţia înaintea desfiinţării SIIJ

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a declarat, luni, că la nivelul coaliţiei guvernamentale s-a convenit să se aştepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia în privinţa desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

„Subiectul principal a fost legat de SIIJ şi de desfiinţarea acesteia. Este o temă importantă şi prioritară pentru coaliţie. Am convenit să aşteptăm raportul Comisiei de la Veneţia, care va veni până la finalul acestei luni sau în primele zile din iulie, şi, în funcţie de acest punct de vedere, eu sper să reuşim într-o sesiune extraordinară, în cel mai îndepărtat caz vorbesc în luna iulie, să desfiinţăm această secţie specială şi să intrăm într-o logică în care să bifăm cerinţele legate de MCV”, a declarat Barna, la finalul şedinţei coaliţiei, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Dan Barna s-a declarat optimist că se va găsi o soluţie cu privire la desfiinţarea SIIJ.

Citeşte şi: Legea prin care completurile cauzelor de apel sunt formate din doi judecători, adoptată de Senat