PNL predă ştafeta guvernării PSD-ului. Nicolae Ciucă: „Am prezentat către membrii Biroului Politic Naţional structura Guvernului. Au fost aprobate şi nominalizările PNL”

În ziua în care Marcel Ciolacu a fost nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis pentru a forma noul guvern, aşa cum era prevăzut în acordul politic al coaliţiei, PNL s-a reunit în Biroul Politic Naţional, la finalul căruia Nicolae Ciucă a prezentat concluziile.

13 iun. 2023, 20:51
PNL predă ştafeta guvernării PSD-ului. Nicolae Ciucă: „Am prezentat către membrii Biroului Politic Naţional structura Guvernului. Au fost aprobate şi nominalizările PNL”

Nicolae Ciucă a declarat că în Biroul Politic Naţional a fost prezentată şi noua structură a guvernului şi au fost aprobate şi nominalizările PNL pentru ministerele care le vor reveni. Liberalii au discutat pe ambele variante de guvernare, cu şi fără UDMR, înainte ca preşedintele Kelemen Hunor să anunţe public ieşirea partidului din coaliţie.

„Am prezentat în şedinţă concluziile guvernării, concluziile programului de guvernare, şi, desigur, am votat participarea PNL în cele două forme de guvern, aşa cum am anunţat înainte de BPN.

Prima formă în care exista posibilitatea constituirii Guvernului pe structura coaliţiei, cu contribuţia celor 3 partide, PSD, PNL, UDMR şi acord parlamentar al minorităţilor. A doua formulă de structură a Guvernului era cea în care coaliţia este constituită din PNL şi PSD, cu acord parlamentar cu minorităţile.

În final, am prezentat către membrii biroului structura Guvernului, au fost aprobate şi nominalizările PNL”, a declarat Nicolae Ciucă.

Lista propunerilor PNL pentru posturile de miniştri ce revin liberalilor în noul guvern

Vicepremier și ministrul Afacerilor Interne: Cătălin Predoiu

Ministerul Finanțelor: Marcel Boloș
Ministerul Justiției: Alina Gorghiu

Ministerul de Externe: Luminița Odobescu
Ministerul Dezvoltării: Adrian Veștea

Ministerul Mediului: Mircea Fechet
Ministerul Educației: Ligia Deca

Ministerul Culturii: Raluca Turcan
Ministerul Energiei: Sebastian Burduja

Ministrul interimar al antreprenoriatului și turismului, Daniel Cadariu (PNL), a descris marți instituția pe care o conduce ca fiind „ministerul lucrurilor concrete”, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Afirmațiile sunt făcute în contextul în care cel mai probabil acest minister va dispărea în viitorul guvern, activitatea sa urmând să fie preluată de Ministerul Economiei.

„Ca ministru liberal, am început mandatul prin a debloca tot ce s-a putut pentru încurajarea consumului şi pentru a susţine mediul antreprenorial. De la reluarea participării la târgurile internaţionale pentru export sau de turism, la reintroducerea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sistemul public pentru o perioadă de 5 ani, am urmărit asigurarea predictibilităţii şi creşterea respectului faţă de mediul de afaceri din ţara noastră. Reformele sunt la zi. PNRR este la zi. Prima misiune OCDE a fost la MAT, iar în 2022 turismul a înregistrat cea mai mare pondere din PIB-ul României de 3,3%, care a depăşit şi anul de referinţă 2019. Cred cu tărie că MAT este ministerul lucrurilor concrete”, a scris Cadariu pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu anunţă cele 5 măsuri cruciale din programul noului Guvern: „Salariul mediu, la sfârşitul acestui mandat, va fi cel puţin 1.000 de euro pe lună”