PNL, prima reacţie în scandalul mitei de la UNIFARM: Directorul a fost pus de Ponta

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a salutat marți ancheta DNA privind presupusă mită cerută de directorul Unifarm, Adrian Ionel, în plină pandemie de COVID-19.

RomaniaTV.net
23 iun. 2020, 12:12
PNL, prima reacţie în scandalul mitei de la UNIFARM: Directorul a fost pus de Ponta

Procurorii DNA au dispus marți începerea urmăririi penale şi punerea sub control judiciar pe 60 de zile pentru directorul general al Unifarm, Ionel Eugen Adrian, acuzat că a cerut mită 760.000 euro. Procurorii DNA susţin că „în calitate de director general al C.N. Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale)”.

Citeşte şi: Directorul UNIFARM, acuzat de DNA că a cerut mită 760.000 de euro în plină pandemie de COVID. Şpaga negociată la restaurant

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

În plus, cele 1 milion de măști livrate și receționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.

Totodată, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.

Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.

Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit , inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A a decis rezilierea unilaterală a contractului.

Din totalul echipamentelor conținute în contract a fost livrată și plătită doar o parte, respectiv 1 milion de măști (care de altfel nu corespundeau specificațiilor tehnice) și 26.000 de combinezoane.

„Salut acest demers. Toti cei care gresesc trebuie sa plateasa. Nelu Tataru si Ludovic Orban au spus in mai multe situatii ca cei de la Unifarm și de la Agentia Nationala a Medicamentului ne-au incurcat mult pe perioada pandamiei. Cel de la Agentia Medicamentului a fost pus de Viorica Dancila, cel de la Unifarm a fost pus in ultima zi de Victor Ponta cu hartiuta scrisa de mana. In timpul guvernarii PNL justitia isi face datoria”, a declarat liberalul Florin Roman la Digi24.