PNL, răspuns pentru PSD în problema creşterii preţurilor la carburanţi: pasează sarcina la Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă, susţine conducerea PNL. Declaraţia este o reacţie după ce PSD a cerut Guvernului să intervină pentru reducerea prețurilor la carburanți şi ca Ministerul Energiei să prezinte urgent propunerea de legiferare în acest sens.

21 iun. 2022, 17:38
PNL, răspuns pentru PSD în problema creşterii preţurilor la carburanţi: pasează sarcina la Ministerul Finanţelor

„Creșterea prețului carburanților poate fi temperată prin măsuri fiscale. Ministerul Finanțelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acționeze pentru a induce o scădere a prețului de la pompă.

În paralel, este nevoie de analize din partea Consiliului Concurenței și a ANPC. Însă guvernul, în urma acestor rapoarte, poate interveni asupra prețului NUMAI prin intermediul Ministerului Finanțelor (fie că vorbim de reducerea accizelor, a TVA, impozitarea profitului sau plafonarea prețurilor). Sunt măsuri ce țin de fiscalitate, nu de producție, nu de calitatea serviciilor”, susţine conducerea PNL într-un comunicat de presă.

Liberalii îi cer ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, „să prezinte o analiză publică asupra scenariilor de intervenție rapidă asupra prețului” carburanţilor.

Citeşte şi: Preţuri benzină şi motorină, 21 iunie 2022. PSD, în scandalul creşterii preţurilor carburanţilor: Nu mai e timp de analize și dezbateri! Guvernul trebuie să intervină urgent

„Sunt necesare și analizele Consiliului Concurenței și ale ANPC. E nevoie să privim toți cu responsabilitate și pragmatism problema prețurilor pe această piață și să ne asumăm cele mai bune măsuri fiscale în perioada imediat următoare”, se mai arată în comunicatul PNL.

Citeşte şi: EXCLUSIV Românii jefuiţi la pompa de benzină. Mihai Tudose: „Impozitul progresiv pe care îl tot propune PSD-ul este soluţia”

Declaraţia PNL vine după ce PSD i-a solicitat ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte urgent în Coaliție propunerea de reglementare pentru reducerea preţurilor carburanţilor.

„PSD salută acordul partidelor din Coaliție cu privire la necesitatea unei intervenții hotărâte din partea Guvernului pentru combaterea creșterii prețurilor la carburanți. În acest sens, PSD solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte urgent în Coaliție propunerea de reglementare pentru realizarea acestui obiectiv, fie plafonare, fie altă soluție identificată în acest sens”, se arată într-un comunicat al PSD.

Citeşte şi: Preţuri motorină şi benzină. Se anunţă dezastru la pompă, vom avea preţuri de două cifre!

Totodată, PSD subliniază că „orice întârziere a unei decizii din partea Executivului în această privință afectează grav atât economia națională, cât și puterea de cumpărare a cetățenilor”.

„Din momentul în care Ministerul Energiei a primit sarcina de a prezenta o soluție de legiferare, prețurile la carburanți s-au majorat cu încă aproximativ 0,5 lei/litru. Așadar, nu mai e timp de analize și dezbateri! E nevoie de acțiune! Guvernul trebuie să intervină urgent pentru a pune capăt acestor creșteri de prețuri.

Din perspectiva PSD, stabilirea unui preț maximal la clientul final sau limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial, de la producător la benzinărie sunt variante care ar trebui discutate de urgență în cadrul Coaliției de guvernare”, a mai transmis PSD.

Preţuri benzină şi motorină, 21 iunie 2022.

Un litru de benzină standard se vine marţi, 21 iunie, cu preţul de 8.56 lei la o staţie Petrom din zona Cotroceni, Bucureşti. Cel mai mare preţ pentru litrul de benzină standard este de 8.63 la Petrom Militari şi Lukoil în zona 13 Septembrie.

Preţul motorinei se menţine ridicat în Capitală. Cel mai mic preţ la motorină standard este 9.16 lei la Lukoil Orhideelor şi Precizei. Cel mai mare preţ îl are Petrom, 9.21 lei pe litru, conform Monitorul Preţurilor.


loading...
Partenerii noștri