PNL: Respingerea Monicăi Ghiurco în Parlament a fost neconstituţională. TVR are deja un nou şef

Grupurile parlamentare ale PNL au constatat că numărarea voturilor exprimate pentru numirea în funcţia de Preşedinte Director General al S.R.Tv a Monicăi Ghiurco s-a realizat după o procedură neconstituţională.

13 apr. 2016, 12:44
PNL: Respingerea Monicăi Ghiurco în Parlament a fost neconstituţională. TVR are deja un nou şef

Potrivit Grupurilor parlamentare ale PNL, la votul din plen trebuia luată în considerare majoritatea simplă şi nu majoritatea calificată. Nominalizarea Monicăi Ghiurco, la conducerea TVR, a fost considerată respinsă deşi obţinuse majoritatea voturilor celor prezenţi. Cu 194 pentru şi 113 împotrivă, propunerea a fost declarată respinsă întrucât „nu a obţinut jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, respectiv de 272 de voturi”.

În consecinţă, Grupurile parlamentare PNL consideră că deşi Monica Ghiurco a primit votul necesar pentru a fi preşedintele TVR, ea a fost declarată respinsă. PNL va solicita convocarea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor în şedinţă comună şi constituirea acestora în „Comisie de numărare a voturilor pentru a îndrepta nelegalitatea din procesul verbal întocmit în data de 11 aprilie 2016”.

Citeşte şi:  Monica Ghiurco, respinsă în plenul reunit al Parlamentului pentru conducerea TVR UPDATE

Prin urmare, doamna Monica Ghiurco este deja numită în funcţie din punct de vedere legal, deoarece art. 51, alin. (7) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului are prioritate faţă de dispoziţiile art. 9, alin. (1) din Legea 41/1994 privind organizarea SRTV, majoritatea necesară pentru numirea în funcţie fiind MAJORITATEA CELOR PREZENţI ÎN SALĂ, majoritate care a fost întrunită”, a declarat liderul de grup al PNL Eugen Nicolăescu, scrie Mediafax.

Nominalizarea Monicăi Ghiurco este a doua propunere făcută de Consiliul de Administraţie al TVR, proaspăt constituit, care a fost declarată ca fiind respinsă. Pe 29 martie, Parlamentul a respins validarea lui George Orbean.