PNL Sector 1: „Bugetul Zero Fonduri Europene este un monument al indiferenței administrative. Echipa primăriței Clotilde Armand, chemată să dea explicații”

Bugetul propus de primărița Clotilde Armand pentru Sectorul 1 a primit aviz negativ astăzi în două comisii de specialitate: Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget, impozite și taxe locale și Comisia de administraţie publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi patrimoniu, spun reprezentanții PNL Sector 1.

07 feb. 2024, 13:38
PNL Sector 1: „Bugetul Zero Fonduri Europene este un monument al indiferenței administrative. Echipa primăriței Clotilde Armand, chemată să dea explicații”

În ambele comisii proiectul a fost dezbătut înainte de ședința de Consiliu Local convocată pentru ora 10.00. Consilierii locali PNL au semnalat nerespectarea prevederilor legale în realizarea propunerii de buget și au avizat negativ bugetul în comisiile de specialitate. Totodată, ei au solicitat prezența directorilor din Primărie și din principalele structuri care au contribuit la realizarea bugetului la ședința în care acesta va fi dezbătut.

Citește și Klaus Iohannis, întrebat dacă vizează funcția de președinte al Consiliului European: „Ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre”

În urma analizării proiectului de buget pentru anul 2024 propus de primarul Clotilde Armand, Comisia de buget a constatat încălcarea prevederilor Art. 58 Alin. 1 din Legea 273/2006 (cu actualizările ulterioare) privind finanțele publice locale. Conform legii, excedentul bugetar în valoare de 1,098 miliarde de lei (219.789.000 euro) din 2023 trebuia raportat în exercițiul financiar 2024 exclusiv astfel:

a) ca sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare;

b) pentru acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalaje între veniturile și cheltuielile secțiunilor de funcționare și dezvoltare în anul curent, în limita disponibilului rezultat în urma aplicării art. a);

c) pentru acoperirea definitivă a eventualelor deficite ale secțiunilor de funcționare și dezvoltare, după caz, la sfârșitul exercițiului bugetar.

În cadrul listei obiectivelor de investiții, care face parte din secțiunea de dezvoltare, primarul Armand a bugetat doar 632 milioane de lei din 1,098 miliarde ce trebuiau alocate conform legii. În schimb, Armand a umflat cheltuielile de la secțiunea de funcționare, bugetând nelegal sume cu 37% mai mari decât cele cheltuite în anul 2023.

Citește și Marcel Ciolacu: „Am discutat astăzi cu ambasadorii statelor membre UE la București. Am reiterat cu fermitate solicitarea de a clarifica aderarea completă la spațiul Schengen”

„Este ridicol și nedrept pentru cetățenii Sectorului 1 să bugetezi doar 632 milioane de lei pentru investiții, în timp ce crești nejustificat cheltuielile de funcționare la 1,604 miliarde, mai bine de dublu față de investiții. Doamna Armand a intrat deja în campanie și încearcă să aloce bani pentru pomeni și cadouri electorale în loc să se concentreze pe investiții. Acest aviz negativ constată atât lipsa respectării legii, cât și maniera dezechilibrată, chiar clientelară, prin care a fost construit bugetul pe 2024 de către Clotilde Armand”, a declarat președintele Comisiei de buget și liderul de grup al consilierilor locali PNL, Dinu Gheorghe.

𝐄𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚 𝐥𝐮𝐢 𝐀𝐫𝐦𝐚𝐧𝐝, 𝐜𝐡𝐞𝐦𝐚𝐭𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐞𝐱𝐩𝐥𝐢𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐬𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐨𝐭

Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului general centralizat al Sectorului 1 pe anul 2024 cuprinde și alte nereguli flagrante sesizate de consilierii locali PNL. Aceștia au solicitat în scris prezența la ședința Consiliului Local a echipei implicate în redactarea proiectului, pentru oferirea de explicații și clarificări. Persoanele a căror prezență a fost solicitată sunt Arhitectul Șef, directorul Direcției Management Economic, directorul Direcției Investiții, directorul Direcției Generale Administrație Publică Locală, directorul Direcției Management Resurse Umane, directorul Direcției Cadastru Fond Funciar, Patrimoniu și Registru Agricol, directorul Direcției Evidență Publică a Persoanelor și Stare Civilă Sector 1, directorul Direcției Juridice, Legislație, Contencios Administrativ, precum și următoarele persoane cu funcții de conducere (directori generali) din structuri subordonate: Administrația Domeniului Public Sector 1, Complexul Multifuncțional Caraiman, Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, Direcția Generală Impozite și Taxe Locale Sector 1 și Poliția Locală a Sectorului 1.

Printre semnalele de alarmă trase de consilierii PNL cu privire la propunerea de buget se regăsesc alocări eronate sau suspecte în domenii extrem de importante pentru cetățenii Sectorului 1 precum educația, sănătatea sau investițiile în reabilitarea clădirilor și asfaltarea străzilor. Ședința de Consiliu Local a început la ora 10.20.