PNL și-a dat seama că UDMR „are scopul de a slăbi instituțiile statului român”: „Au vrut să închidă școli românești!”

PNL și-a dat seama că acțiunile UDMR sunt antiromânești. A spus-o Adrian Cozma, reprezentant al național-liberalilor din Satu Mare. Formațiunea etnicilor maghiari se află în Parlament de 32 de ani, neîncetat.

16 aug. 2022, 20:19
PNL și-a dat seama că UDMR „are scopul de a slăbi instituțiile statului român”: „Au vrut să închidă școli românești!”

Președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, a explicat marți de ce liberalii din județ au decis să rupă alianța locală cu UDMR.

„Am mai discutat despre provovările UDMR și provocările Budapestei acolo unde UDMR are un procent mai mare. E și cazul județului Satu Mare, unde UDMR conduce Consiliuul Județean și Primăria muncipiului Satu Mare. PNL, în 2021, a intrat în coaliție cu UDMR, încercând să ne punem priceperea și osul la lucrurile bune care se pot face în județul Satu Mare. Din păcate, nu se poate cu UDMR și UDMR a dovedit cu această administrație ineficientă că are comandă din altă parte. Tot ce se întâmplă în județ, investiții în clădiri, monumente, cultură, ONG-uri sunt făcute cu scopul de a slăbi instituțiile statului român.

Alte motive pe care le-am enunțat sunt clare. Noi nu putem gira la Primăria Satu Mare să se organizeze concursuri unde se impune obligatoriu cunoașterea limbii maghiare, că așa vrea primarul UDMR.

Nu suntem de acord și PNL Satu Mare nu va gira niciodată vânzarea pe bucăți a municipiului Satu Mare. Cel mai recent exemplu e concesionarea către o societate – încă nu s-a făcut licitația, dar e clar pentru cine s-a făcut acest lucru – pe 50 de ani a 3.500 de mp din terenul muncipiului, unde un hotel deținut de guvernul maghiar dorește să construiască parcare subterană, cu tot felul de teritipuri că e de interes public etc.

PNL nu va gira astfel de derapaje. Clubul sportiv municipal e gaură neagră, conscesionarea cu cântec a ștrandului care de 7 ani e închis, deci toate aceste lucruri pe care administrația UDMR le-a falimentat și vrea în continuatre să acționeze așa cum li se spune de la Budapesta. Eu, ca președinte PNL Satu Mare, nu girez așa ceva”, a declarat Cozma, pentru B1.

 

Președinte PNL Satu Mare: „UDMR a vrut să închidă școlile românești”

 

De asemenea, Cozma a afirmat că UDMR execută ordinele Guvernului de la Budapesta, condus de Viktor Orban și că ia decizii în detrimentul României, respectiv al românilor din Satu Mare.

În acest sens, Cozma a dat exemplul școlilor românești din municipiu, pe care UDMR le-ar fi vrut comasate și mutate la periferia orașului.

„Eu nu voi gira toate provocările UDMR și noi n-o să acceptăm ca UDMR să-și șteargă pantofii de noi la Satu Mare, că nu-i normal.

Au vrut să închidă școlile românești, din patru să facă două, și să mute școlile românești din centru la periferia muncipiului. Nu voi fi de acord și am oprit și acest lucru”, a mai declarat Cozma, pentru sursa citată.

PNL susține că și-a dat seama ce agendă promovează UDMR abia după 32 de ani, timp în care partidul etnicilor maghiari a fost mereu în Parlament, iar o bună perioadă s-a aflat chiar la guvernare. La fiecare rundă a alegerilor legislative, UDMR se bazează pe absenteismul românilor, pentru ca voturile etnicilor maghiari să poată să treacă pragul de 5% – la limită, fix cât are nevoie pentru a trimite partidul condus de la Budapesta în Parlamentul de la București.