Război în coaliţia de guvernare. PNL şi UDMR, în conflict la Satu Mare. Liberalii au anunţat că se retrag din conducerea locală, maghiarii îi acuză că fac „o politică a dezbinării şi distrugerii”

Deputatul PNL Adrian Cozma a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că filiala judeţeană a PNL Satu Mare a decis în unanimitate ca membrii săi să renunţă la funcţiile de conducere din administraţia locală şi judeţeană. Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare, acuză ”politica hegemonică a UDMR şi lipsa unui parteneriat onest”. În replică, UDMR îi acuză pe partenerii de coaliţie de la PNL că susţin "o politică a dezbinării şi distrugerii".

16 aug. 2022, 15:20
Război în coaliţia de guvernare. PNL şi UDMR, în conflict la Satu Mare. Liberalii au anunţat că se retrag din conducerea locală, maghiarii îi acuză că fac „o politică a dezbinării şi distrugerii”

Deputatul PNL Adrian Cozma a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că filiala judeţeană a PNL Satu Mare a decis în unanimitate retragerea membrilor săi din funcţiile de conducere ale Consiliului Judeţean Satu Mare şi primăria Satu Mare. Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare spune că principalele motive ale acestei decizii sunt „politica hegemonică a UDMR şi lipsa unui parteneriat onest”.

Acţiunea noastră de astăzi nu este îndreptată împotriva cuiva. (..) Noi dacă avem o dispută cu UDMR, în niciun caz nu avem vreo problemă sau ambiţie faţă de etnicii maghiari, pe care îi respectăm şi cu care trăim într-o comuniune perfectă. Noi avem o dezbatere, avem o competiţie pe idei şi pe proiecte cu un partid, numit UDMR, care s-a dovedit, are dublă comandă. Este şi în majoritatea din guvernul României, dar în special face parte din guvernul de la Budapesta„, a spus preşedintele PNL Satu Mare.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, acuzaţii incendiare: „Pe piaţa energiei e o speculă. Sunt nişte lucruri bizare”. De ce a lipsit liderul PSD de la Zilele Marinei

În replică, reprezentanţii UDMR Satu Mare îi acuză pe partenerii de coaliţie de la PNL că susţin ”o politică a dezbinării şi distrugerii”.

Consiliul Judeţean Satu Mare este motorul dezvoltării judeţului Satu Mare, lucru demonstrat în ultimii ani. Dezvoltarea judeţului se poate face doar atunci când toţi partenerii susţin acest demers. Din păcate, în ultima vreme, PNL Satu Mare a susţinut o politică a dezbinării şi distrugerii, a blocării proiectelor de dezvoltare. Munca primarilor PNL din judeţ, proiectele acestora, sunt puse în pericol şi subordonate interesului şi obiectivelor personale ale unei singure persoane. În urma acestui demers ieftin şi politicianist, au de pierdut doar cetăţenii judeţului Satu Mare„, precizează UDMR Satu Mare, în cadrul unui comunicat de presă, citat de Agerpres.

Reprezentanţii formaţiunii politice maghiare susţin că pentru dezvoltarea judeţului e necesar ca primăriile din judeţ să colaboreze cu Consiliul Judeţean, fiind nevoie de o majoritate în consiliu şi de un parteneriat cu primăriile, pentru ca proiectele să fie duse la bun sfârşit şi să fie atrase noi finanţări şi investiţii.

Organizaţiile judeţene ale UDMR, PSD şi PMP susţin proiectele de dezvoltare a judeţului Satu Mare. Orice formaţiune politică, când reprezintă cetăţenii, trebuie să funcţioneze după principii şi pe o anumită normalitate„, adaugă sursa citată.

Citeşte şi: Rareş Bogdan desminte ruperea coaliţiei de guvernare: „Să provoci o astfel de situaţie înseamnă inconştienţă”

 

Liderul PNL Satu Mare, chemat la discuţii de şefi pentru lămurirea situaţiei

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat marţi, pentru News.ro, după anunţul PNL Satu Mare privind ruperea relaţiilor cu UDMR la nivel local şi retragerea tuturor liberalilor din Consiliul Judeţean şi primăria Satu Mare, că această decizie nu a fost luată cu consultarea vreunei structuri centrale de conducere a partidului şi în general conducerea partidului nu se implică în politica de alianţe la nivel local.

Radu Stroe a mai anunţat că liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma va fi solicitat de către conducerea centrală a PNL să lămurească această situaţie, funcţionarea coaliţiei nefiind afectată de acest caz.

Domnul Cozma va fi solicitat de conducerea centrală a PNL să  lămurească şi să explice această situaşie şi declaraţiile ulterioare. Vă putem asigura că funcţionarea coaliţiei nu va fi afectată de acest caz”, a mai afirmat Stroe.