PNL și AUR, umăr la umăr în sondaje. O coaliție PNL – PSD ar bloca fără probleme accesul AUR la putere

Cel mai recent sondaj de opinie realizat la comanda liberalilor plasează PNL și AUR la egalitate, cu 20% fiecare, în timp ce PSD se menține pe primul loc, cu 30%.

17 sept. 2023, 13:27
PNL și AUR, umăr la umăr în sondaje. O coaliție PNL – PSD ar bloca fără probleme accesul AUR la putere

Rezultatele sondajului arată că cele două partide de guvernământ, PNL şi PSD, se bucură în continuare de sprijinul a circa jumătate din electorat, în timp ce AUR nu reușește să treacă de pragul de 20%.

Sondaj CURS: PSD, detaşat pe primul loc în intențiile de vot. PNL și AUR, umăr la umăr spre alegeri 2024

Conform acestor date, o coaliție dintre PNL și PSD ar avea mari șanse că obțină 50% din voturi la viitoarele alegeri parlamentare, spulberând orice șansă a AUR de participare la guvernare. „E foarte important ca electoratul să vadă din timp faptul că o coaliție între PNL și PSD are majoritatea necesară ca să guverneze și după 2024. Dacă oamenii înțeleg că AUR e scos din joc, pur și simplu Simion o să rămână blocat la 20%. Ba poate chiar să scadă, fiind susținătorii lui se pot demobiliza dacă AUR nu mai are nicio șansă să intre la guvernare ”, au declarat surse din Partidul Național Liberal.

Plansa intentie de vot

În PNL se discută în continuare cea mai bună strategie pentru alegerile din 2024, respectiv dacă să existe o coaliție pre-electorală cu PSD sau dacă fiecare partid să meargă singur în alegeri și să creeze ulterior o coaliție de guvernare.

Din sondaj rezultă de asemenea o creștere ușoară a USR, care ar obține 14% în alegeri, urmat de UDMR cu 5% și de PMP, care se află însă chiar sub pragul electoral, cu 4%.

Sondajul intern al PNL a fost realizat telefonic, în perioada 4-10 septembrie, pe un eșantion de 1.032 de persoane cu drept de vot.

Citeşte şi

SONDAJ CURS Daniel Băluţă, preferatul bucureştenilor, urmat de Robert Negoiţă. Pe ce locuri sunt Nicuşor Dan şi Gabriela Firea

 

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat, la Prima TV, că PSD exclude o colaborare politică cu AUR după alegerile parlamentare din 2024. Simonis compară AUR cu PRM, partidul fondat de Corneliu Vadim Tudor, care a rezistat în Parlament între 1992 şi 2008, fără a participa în mod substanţial la guvernare. PRM a făcut parte dintr-un singur guvern – Văcăroiu – unde a avut doar trei secretari de stat.

”AUR are o relaţie conflictuală cu toată lumea. Aţi văzut foarte clar poziţia exprimată vehement de primul-ministru şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, că exclude categoric o formă de colaborare cu AUR. Din perspectiva mea, sunt în asentimentului domnului prim-ministru: exclud o colaborare cu cei de la AUR”, a spus Alfred Simonis, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.